La tinenta d'alcaldia Janet Sanz i el regidor de Turisme, Agustí Colom, en roda de premsa el 18 de juliol del 2017 després de reunir-se amb Air…
La tinenta d'alcaldia Janet Sanz i el regidor de Turisme, Agustí Colom, en roda de premsa el 18 de juliol del 2017 després de reunir-se amb Airbnb (horitzontal)

L'Ajuntament de Barcelona demana a Airbnb que elimini de la seva web 1.036 pisos il·legals en un mes

ACN Barcelona.-L'Ajuntament de Barcelona ha entregat a Airbnb una llista de 1.036 pisos turístics il·legals que tenen ordre de cessament i que han estat detectats pel consistori a través d'Internet. En una segona trobada entre ambdues parts, el govern municipal ha demanat a la plataforma que els retiri de la seva pàgina web i creu que un mes seria un termini raonable per fer-ho. Airbnb s'ha compromès a donar una resposta en una propera reunió que tindrà lloc la setmana vinent, tot i que fa uns dies va assegurar que col·laboraria amb aquesta petició. Després d'aquest primer pas, l'Ajuntament també ha demanat a la plataforma que col·labori per establir un protocol que no permeti que pisos sense número de llicència es puguin anunciar en la seva pàgina. "Airbnb ha de demostrar que vol complir la llei. Si no l'Ajuntament continuarà aplicant la legislació", ha avisat la tinenta d'alcaldia Janet Sanz, fent referència a possibles noves sancions.

Després d'una primera reunió fa uns dies que va marcar un punt d'inflexió en les relacions entre Ajuntament i Airbnb, aquest dimarts s'ha produït una segona trobada entre ambdues parts. La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Ecologia i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que el consistori ha plantejat a la plataforma dos compromisos. En primer lloc, han lliurat un llistat de 1.036 pisos il·legals que ja tenen una ordre de cessament sobre la taula i que el consistori vol que Airbnb deixi d'anunciar en la seva pàgina web com a màxim en un mes. "Tenen una oportunitat magnífica per poder demostrar que respecta la normativa i sobretot que respecta els seus veïns retirant-los el més aviat possible", ha resumit Sanz.La segona petició és concretar un compromís perquè Airbnb exigeixi obligatòriament el número de llicència com a requisit per poder publicitar pisos turístics, i que s'estableixi també un mecanisme àgil de comunicació entre la ciutat i la plataforma per poder notificar els casos de número de registre fals o duplicat, de forma que es puguin retirar aquells anuncis ràpidament. Aquest serà el segon pas, però l'Ajuntament vol primer que Airbnb "demostri que vol complir la legalitat". Si no, ha continuat Sanz, l'Ajuntament continuarà aplicant la legislació i imposant les multes pertinents. Ja li va posar dues de 30.000 euros i també una per reincidència de 600.000. Si la plataforma no compleix, hi ha una altra sanció d'aquesta mateixa quantitat preparada. "Airbnb té l'oportunitat de recuperar la confiança de la ciutat i dels veïns demostrant que està complint la llei", ha insistit.Des d'Airbnb, el responsable de polítiques públiques d'Airbnb Espanya, Sergio Vinay, s'ha limitat a dir que han rebut la llista de l'Ajuntament i que ara hi haurà una nova reunió la setmana vinent per concretar els següents passos. En tot cas, ha dit que Airbnb està "decidit a protegir les famílies que fan homesharing, i també a lluitar contra els mals actors". En aquest punt, ha recordat que en els últims mesos, la plataforma ha retirat prop de 1.300 anuncis "que podrien posar en risc el lloguer a llarg termini a Ciutat Vella".

Anar al contingut