Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona crearà una comissió per investigar la presumpta trama de corrupció a Ciutat Vella

L'Ajuntament de Barcelona ha decidit crear una comissió d'investigació sobre la presumpta xarxa de corrupció a Ciutat Vella. El sumari recull proves contra l'excap dels serveis tècnics, Heliodoro Lozano, que suposadament cobrava comissions per accelerar llicències. Revela també que l'exregidora Itzíar González i els altres membres del seu equip que volien netejar el districte van rebre amenaces.

Actualitzat
Itziar González abandona la Regidoria de Ciutat Vella de Barcelona l'abril del 2010. Feia tres anys que, amb el seu equip, s'havien proposat fer net el districte després de comprovar que no totes les tramitacions urbanístiques es feien per la via oficial i que hi podia haver funcionaris implicats. Se'n va anar després de rebre amenaces i de patir un robatori a casa seva.

Aquests són alguns extractes de les cartes que va rebre Itziar González:

"El dia que desapareguis, que et falta molt poc, t'enviarem una targeta amb flors. Avisa la teva família perquè la posin a dins de la caixa".

Les amenaces s'amplien a la gerent del districte: "La segona, la teva amiga Mercè, també va pel mateix camí. Si no canvia de rumb, l'haurem d'eliminar".

"Se't donarà un termini perquè demanis un trasllat o agafis una baixa. Si no, passarem a l'acció. D'aquí a poc temps comprovaràs coses que succeiran al teu voltant. T'horroritzaràs i no serà casualitat".

I a l'arquitecta tècnica, que també abandona: "Com que has fet el que et vam recomanar, el perill ja ha passat. Pots estar totalment tranquil·la, la justícia s'ha complert i no et passarà res".

En el sumari, els Mossos i la jutge relacionen aquestes amenaces amb l'acabament d'un negoci corrupte que, suposadament, mantenien dos funcionaris del districte i l'enginyer Joaquim Quílez. Aquest feia d'intermediari entre propietaris de negocis turístics i de restauració i l'Ajuntament. Quan Heliodoro Lozano, cap dels Serveis Tècnics, és traslladat, s'encenen les alarmes.

Les converses telefòniques gravades entre Quílez i Badia així ho demostren:
Badia: "Amb el nou. Ens hem de fer amics del nou. M'entens?".
Quílez: "El que no puc entendre és com aquesta dona ha "tret" l'Helio, és que no ho entenc".
Badia: "No, no, està boja, està boja, està boja... perquè això pot provocar l'enfonsament del districte, perquè ara hi haurà  uns merders... És que és idiota, aquesta tia és idiota".

Joaquim Quílez, imputat també en altres casos de corrupció, confessa als Mossos que ell pagava Heliodoro Lozano per accelerar llicències o permisos dels seus clients, concretament en les regularitzacions dels pisos turístics. Un cas seria el del carrer Unió, 20. Almenys 10.000 euros haurien anat a parar a les mans de Lozano. El propietari del negoci va ser detingut i, en converses telefòniques, es queixa que ja va pagar 70.000 euros per la tramitació del seus apartaments turístics i que ara n'hi reclamen 10.000 més per, "in extremis", fer desaparèixer el seu expedient i així amagar irregularitats.

En total, hi ha 25 empresaris imputats i 150 expedients que s'estan investigant. La fiscalia decidirà després si demana la imputació d'altres persones que el sumari relaciona amb la trama.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut