Imatge de les obres per construir la futura plaça Palerm, al barri de Besòs-Maresme de Barcelona, l'1 de desembre del 2016 (horitzontal)
Imatge de les obres per construir la futura plaça Palerm, al barri de Besòs-Maresme de Barcelona, l'1 de desembre del 2016 (horitzontal)

L'Ajuntament de Barcelona concreta els setze barris on farà una inversió extraordinària de 150 MEUR

ACN Barcelona.-L'Ajuntament de Barcelona ha concretat aquest dijous els setze barris on farà una inversió extraordinària de 150 MEUR. L'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, i el gerent municipal, Jordi Martí, han presentat el Pla de Barris des del Centre Cívic Besòs, on han defensat que la intervenció en els àmbits més vulnerables de la ciutat es farà per primer cop amb la participació efectiva dels veïns. "No només és inversió, sinó que sobretot vol ser una nova forma de treballar de l'Ajuntament que parteix dels barris, perquè durant molt de temps la planificació dels grans projectes s'ha fet des de la plaça Sant Jaume", ha apuntat Colau. Així doncs, el pla beneficiarà els barris de Trinitat Nova i Roquetes (Nou Barris); Bon Pastor, Baró de Viver, La Verneda i La Pau i Trinitat Vella (Sant Andreu); Besòs-Maresme (Sant Martí); Raval Sud i Gòtic Sud (Ciutat Vella); La Marina del Port i del Prat Vermell (Sants Montjuïc); Vallbona, Torre Baró i Ciutat Meridiana (Nou Barris), i Sant Genís dels Agudells i La Teixonera (Horta-Guinardó).

En total, el Pla de Barris del mandat d'Ada Colau intervé en una superfície de 16,5 quilòmetres quadrats, on hi viuen un total de 220.500 barcelonins. Tots els plans tenen quatre objectius concrets: l'urbà, l'econòmica, el social i l'educatiu. Cadascun, a més, tindrà tres projectes motor, que impliquen accions transversals i que seran marca d'identitat de cada pla, implicant els veïns en el procés de transformació iniciat. I és que l'alcaldessa ha destacat que la innovació d'aquest pla no és només la inversió de 150 MEUR, sinó també la forma de treballar, que permet que els veïns siguin "molt més protagonistes", no només elaborant diagnòstics i explicant quines són les seves necessitats, sinó també "codecidint les prioritats" i fent un seguiment i avaluació de l'execució dels projectes. "Volem aprofitar l'oportunitat del Pla de Barris per fer justícia amb inversions necessàries, però amb un tipus de mirada que no és només d'inversió, sinó que també volem canviar la forma de treballar, des de l'empoderament, el protagonisme i la reactivació dels barris", ha argumentat Colau en la presentació del pla als veïns i entitats al centre cívic Besòs.Precisament, el de Besòs-Maresme és un dels tres plans que ja s'estan desenvolupant, amb una inversió de 10,6 milions i amb actuacions destacades com la creació de la plaça Palerm i la rehabilitació dels seus locals. En aquest punt de gran consum de drogues al costat de La Mina i que fa frontera amb Sant Adrià, ja estan en marxa les obres per obrir una nova plaça per revitalitzar la zona. Una altra actuació important és la de l'antic cinema Pere IV, que va ser adquirit per l'Ajuntament fa uns anys i que es convertirà en un equipament municipal, en cara per definir. El pla també inclou un nou projecte de formació i ocupació en la cooperativa Gregal, que ara mateix funciona com a menjador social. També estan ja desenvolupant-se els plans de Trinitat Nova (11,3 milions) i de Bon Pastor i Baró de Viver (14,2 MEUR). Hi ha sis plans més que es troben en fase de redacció. Colau ha destacat la inversió en diferents barris de l'anomenat Eix Besòs, "la ciutat oblidada durant molt de temps", on es concentren indicadors de major vulnerabilitat però que també suposa, ha dit, "un territori de gran oportunitat". L'alcaldessa ha destacat que ha de ser prioritari perquè concentra gran part de la població, no només de Barcelona, sinó de l'àrea metropolitana i de Catalunya. En tota aquesta àrea d'uns 80 quilòmetres quadrats hi viuen unes 927.000 persones, un 30% de l'àrea metropolitana i un 12% de la població de Catalunya. Ha recordat que al marge d'aquestes actuacions del Pla de Barris, l'Ajuntament treballa amb els consistoris de la zona (Sant Adrià, Badalona i Santa Coloma) per coordinar els seus esforços.

Anar al contingut