Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona anuncia que retira la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern 2026

El govern d'Ada Colau creu que l'esdeveniment no és "prioritari" i que no té "prou consens popular"

RedaccióActualitzat

Primera reunió de la comissió de govern a l'Ajuntament de Barcelona amb una decisió significativa de l'equip d'Ada Colau. Ja s'ha fet públic que renuncia a un dels projectes més controvertits: la candidatura Barcelona-Pirineus per als Jocs Olímpics d'hivern del 2026. El govern municipal no ho considera prioritari.

El primer tinent d'alcalde i portaveu del govern municipal d'Ada Colau, Gerardo Pisarello, ha explicat que també renuncien a la candidatura olímpica perquè tampoc té "prou consens popular". Pisarello ha afegit que l'opció principal de l'equip de govern passa per l'esport de base. A més, el tinent d'alcalde ha assenyalat: "Creiem que els esdeveniments esportius que hem de tirar endavant han de tenir relació amb el context mediterrani de la ciutat. Més enllà de les converses que puguem tenir amb gent del territori sobre aquesta qüestió, ja diem que no és un esdeveniment prioritari per a nosaltres".

Per tant, l'Ajuntament farà a partir d'ara els passos necessaris per retirar aquesta proposta. A les últimes hores, l'alcaldessa ja havia destituït el director de la candidatura olímpica, Òscar Grau.

En qualsevol cas, Iniciativa per Catalunya, integrada dins de Barcelona en Comú, s'havia mostrat sempre en contra d'aquesta aposta dels Jocs d'hivern. Els ecosocialistes ja s'hi havien oposat quan formaven part del govern del socialista Jordi Hereu, que va ser qui va impulsar el projecte.

Crítiques a la decisió de Colau

El grup municipal de CiU a Barcelona considera que amb la retirada de la candidatura per al 2026, Ada Colau "dóna l'esquena als pobles i ciutats de Catalunya". En un comunicat, la formació ha lamentat que el nou govern municipal "parli de nova política i formes de participació i comença el seu mandat prenent decisions unilaterals".

El president del grup municipal Socialista a Barcelona, Jaume Collboni, ha descrit "d'error" retirar la candidatura sense debat ni negociació.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha lamentat la decisió de l'Ajuntament de Barcelona per haver estat presa sense parlar amb les institucions i entitats pirinenques. "Creiem que, com a mínim, Colau hauria d'haver-ho parlat amb el territori, perquè en un projecte com aquest hi ha una ciutat que lidera, que és Barcelona, però també hi ha una sèrie de socis que estan al Pirineu".

El president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner, ha manifestat la "decepció" que ha sentit quan ha conegut la decisió del nou consistori barceloní de retirar la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern del 2026. El president comarcal ha explicat que es volien reunir amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i amb el seu equip per fer-los arribar la importància d'uns jocs per al territori abans que decidís retirar la candidatura. "Hem fet tard, és una mala notícia per al territori", ha afegit Moliner, que ha assegurat que mantenen la voluntat de reunir-se amb Colau per explicar-li la seva postura.

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut