Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona anuncia que no permetrà la reobertura del CIE de la Zona Franca

El consistori troba una fórmula legal perquè el Centre d'Internament d'Estrangers no torni a obrir: no té llicència d'activitat ni compleix les normes de seguretat

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona anuncia que el Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca no reobrirà. El consistori n'ha ordenat el cessament de l'activitat gràcies a una escletxa legal: el CIE no té llicència d'activitat ni compleix les normes de seguretat. Els últims 10 anys el CIE tenia una llicència de la comissaria de policia per, entre d'altres permisos, acollir bestiar i un camp de tir. En tot cas, el que no tenia era llicència per acollir un grup nombrós de persones i no complia les mesures de seguretat.

Per això, ha assegurat el tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania i Diversitat de l'Ajuntament, Jaume Asens, i respectant els mandats i el ple de l'ajuntament de Barcelona i del Parlament que van aprovar la no reobertura, l'ajuntament ha decidit no donar l'autorització per reobrir el CIE.

"El CIE està actuant, des del 2005 sense llicència d'activitats. Aquesta anomalia ens permet obrir l'expedient".

L'ajuntament també desestima les al·legacions del ministeri, que no considerava necessària la llicència. El tinent d'alcalde, però, admet que el Ministeri de l'Interior pot recórrer la decisió municipal. Ara bé, confia que la respecti i adverteix d'algunes mesures que es podrien prendre si no ho fa:

"Ens obligaria a posar en marxa mesures actives que podrien anar des de multes coarcitives o a precintar les instal·lacions. Esperem que no haguem d'arribar a aquesta situació perquè seria bastant kafkiana".

 

Asens: "El CIE és un forat negre"

La prova que no són necessaris els CIE, segons Asens, és que durant els 8 mesos que ha estat tancat no ha canviat la política migratòria. Asens considera que els CIE són un "forat negre" de la democràcia.

"Exigim respecte als drets humans i també respecte a la nostra sobirania com a ciutat. El CIE és un forat negre"

El Ministeri de l'Interior n'havia anunciat la reobertura a mitjans de juny. Des de llavors, en va anar dilatant la data, i aquest dimecres va confirmar a TV3 que hi havia serrells pendents de resoldre. I el serrell era que el Centre d'Internament d'Estrangers no té llicència d'activitat. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Barcelona n'exigeix el tancament. Ho va piular ahir a última hora de la nit el compte de Twitter de Barcelona en Comú. El consistori es va adonar d'aquest "detall" durant la tramitació del permís d'obres que els va sol·licitar el Ministeri per fer-hi reformes. Llavors van constatar que el centre havia funcionat sense llicència. Ara aprofitarà aquesta esquerda perquè no es pugui tornar a obrir.

 

El CIE està tancat des de principis de novembre i encara no ha tornat a obrir. Estava previst que reobrís aquest mes de maig. Més tard, el ministeri de l'Interior va anunciar-la per al mes de juny, però la data es va anar dilatant.  El Parlament de Catalunya, el Síndic de Greuges, la conselleria de Justícia i diverses entitats havien demanat en diverses ocasions el tancament del CIE.

Celebren el tancament del CIE

La clausura definitiva del CIE ha estat des de fa anys l'objectiu d'entitats socials. Han denunciat de manera recurrent l'opacitat del seu funcionament, la vulneració dels drets dels interns i la falta de condicions mínimes d'habitabilitat. Des del 2006, any en què es va obrir, hi han mort 4 persones.  Precisament, des de la plataforma "Tancarem el CIE" que integren més de 250 entitats, celebren la notícia, i esperen que aquest sigui el primer pas pel tancament definitiu.

L'alcadessa de Barcelona, Ada Colau, també agraït la tasca de la plataforma i l'equip municipal:

Polítics com Janet Sanz i Xavier Domènech també han celebrat la decisió.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut