Imatge de les cases d'Alcanar que han de ser enderrocades
La promoció consta de 32 apartaments, que tenen una planta baixa i un primer pis (Foto: ACN)
Alcanar

L'Ajuntament d'Alcanar rep l'ordre que l'obliga a enderrocar les 32 cases amb llicència il·legal

La resolució de la jutgessa és "ferma" i no admet cap recurs. Segons la magistrada, la nul·litat de la llicència de Turov "suposa l'obligació de la demolició d'aquests habitatges" per restaurar-ne la legalitat.

RedaccióActualitzat
Després de diverses disputes judicials, l'Ajuntament d'Alcanar es veurà obligat a enderrocar els 32 habitatges de la urbanització Serramar. Així doncs, el consistori ja ha rebut l'ordre que reclama fer efectiva la mesura en els pròxims dos mesos. La jutgessa del Contenciós Administratiu número 2 de Tarragona explica que per restaurar la legalitat de la llicència urbanística primer cal demolir les vivendes i adverteix que ja no hi ha cap recurs per evitar-ho.

Per tant, la sentència deixa un marge de maniobra molt petit a l'Ajuntament i als veïns afectats, ja que la magistrada diu que es tracta d'una resolució "ferma". A més, s'haurà d'informar el jutjat cada 15 dies sobre les obres que es duguin a terme que, com a màxim, hauran d'estar acabades el 22 de març. La jutgessa també ha afegit que, en cas d'incompliment, s'adoptaran les mesures legals pertinents.

El primer requeriment del jutjat tarragoní, el 20 de novembre passat, ja demanava la demolició dels edificis. Tot i així, el consistori preveia que fos la mateixa constructora Turov S.L. la que presentés un projecte per adequar a la legalitat el complex que va construir sobre el 2005. Ara, la jutgessa ha carregat amb duresa contra l'Ajuntament i ha deixat molt clar que "la presentació d'un nou projecte per part de la promotora no pot servir de base per argumentar el compliment de l'acordat". A més, afegeix que la nul·litat de la llicència de Turov "suposa l'obligació de la demolició d'aquests habitatges". La magistrada també ha recriminat l'actuació del govern municipal fins ara perquè ha intentat incomplir la seva obligació, la qual cosa podria constituir "un atemptat a la Constitució davant el qual no hi caben excuses".

L'any 2003, el consistori governat llavors pel PSC va aprovar la construcció de 32 habitatges en una parcel·la que només n'admetia 9. Per evitar el planejament urbanístic que prohibia l'obra es va aprovar un Pla Especial de Reforma Interior (PERI) que possibilitava la construcció del complex. Com era d'esperar, la llicència urbanística de la promoció va ser anul·lada pel mateix jutjat de Tarragona el novembre del 2006 i, a més, va ser ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'abril del 2009. El pla encara continua pendent del Suprem però la veïna que va iniciar el procés judicial ja reclamava fa més d'un any que es declarés nul.

Després de conèixer tota la informació, la comunitat de propietaris va dir que esperaria el moment oportú en el procés per al·legar la seva "indefensió total" ja que no van rebre cap tipus d'informació fins a l'estiu passat. Amb aquesta mesura els veïns volien paralitzar l'ordre emesa pel jutjat per evitar la demolició de les cases. A tot això, els veïns afegeixen l'exigència de responsabilitats penals a la promotora i a l'Ajuntament d'Alcanar. A més, els propietaris van saber que Turov va vendre apartaments fins i tot després de conèixer la nul·litat de la llicència urbanística.

Els veïns estudien ara si denunciar també la concessió de més de 50 llicències il·legals per part del consistori entre 1997 i 2003, que multiplicaven la densitat de construcció per sobre del límit legal. Un procediment habitual que, segons el peritatge sol·licitat pel jutge del cas, va permetre construir a la platja 614 habitatges en terrenys on el plantejament urbanístic n'autoritzava 179.
Anar al contingut