El president de l'Airef, José Luis Escrivá, en una imatge d'arxiu
El president de l'Airef, José Luis Escrivá, en una imatge d'arxiu
Madrid

L'AIReF referma les previsions pessimistes i creu que l'Estat pot tancar el 2016 amb un dèficit de fins al 4,7%

L'autoritat independent de responsabilitat fiscal veu poc factible que l'augment de les bestretes de l'impost de societats permeti recaptar 6.000 milions

RedaccióActualitzat

L'autoritat independent de responsabilitat fiscal, l'AIReF, considera que Espanya tancarà l'any 2016 amb un dèficit públic d'entre el 4,1 i el 4,7%, lluny de la previsió marcada per l'executiu espanyol del 3,6%. D'aquesta manera, referma les previsions pessimistes que va fer a l'abril i dibuixa un escenari pitjor si no s'aplica l'augment del pagament fraccionat de l'impost de societats.

L'AIReF veu poc factible aquest augment de les bestretes de l'impost de societats que paguen les grans empreses permeti recaptar 6.000 milions com preveu l'executiu espanyol.

A l'informe que ha fet públic sobre el compliment dels objectius d'estabilitat pressupostària, deute públic i despesa de les administracions públiques el 2016, l'AIReF reclama a l'executiu espanyol que faci un "seguiment efectiu" de les mesures de reducció del dèficit imposades a les comunitats autònomes.

I és que l'AIReF considera "improbable" que Catalunya i Castella-la Manxa compleixin l'objectiu de dèficit del 0,7% fixat per a les comunitats autònomes aquest any. Per això, demana un control estricte de la despesa de l'administració central i una "revisió a fons" dels plans economicofinancers (PEF) de les comunitats autònomes -i en especial de Catalunya i Castella-la Manxa- per dotar-los d'un "horitzó de compliment creïble".

Segons aquest organisme, cal "un esforç addicional" de seguiment de les seves mesures i revisar també els plans de Múrcia, el País Valencià, Extremadura i l'Aragó perquè recullin "una via factible de consolidació fixada conjuntament amb el Ministeri d'Hisenda".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut