Barcelona

L'aigua no desllueix la meta del Tour a Barcelona

El pas del Tour per Catalunya ha confirmat els pronòstics: ha estat tot un esdeveniment, i amb menys problemes de trànsit dels previstos. Ja al punt de la sortida desenes de milers d'aficionats han fet costat als ciclistes a la Devesa de Girona. Es calcula que hi han anat fins a 70.000 persones, a les quals s'han de sumar les 80.000 que han seguit la resta del recorregut a la ciutat. Els espectadors han gaudit d'una etapa plàcida fins a abandonar la demarcació gironina. En entrar al Maresme la pluja ha fet acte de presència. Malgrat això, la festa ha continuat fins a l'arribada a Barcelona, passades les cinc de la tarda, enmig d'una gran expectació. Es calcula que l'han presenciada unes 230.000 persones.

Actualitzat
Girona entra a la història del Tour

Els aficionats més impacients esperaven des de dimecres a la nit a Girona el pas de la caravana de la prova francesa. A la ciutat ja es respirava ambient de Tour des de feia alguns dies, tant pels aparadors decorats, com per l'entusiasme del sector de l'hostaleria, que hi ha trobat una oportunitat, i també per imatges inèdites com les places d'aparcament buides, reservades per a la moguda ciclista.

En tot el recorregut per la ciutat -des de la rotonda del Rellotge fins al municipi de Quart, passant per la Gran Via de Jaume I i el carrer Emili Grahit- s'ha prohibit la circulació de vehicles externs a la cursa, entre les deu del matí i les dues del migdia. Però malgrat els inconvenients en la mobilitat, els gironins han viscut una festa.

I no n'hi havia per menys, ja que la ciutat ha entrat a la història del Tour de França en viure per primera vegada el pas dels ciclistes. L'expectació era màxima i prova d'això s'ha vist a primeríssima hora del matí, quan han començat a arribar els primers aficionats a la Devesa, el punt de sortida. Fins a 70.000 persones hi han anat, i al conjunt de la ciutat hi havia 150.000 persones.

L'alcaldessa Anna Pagans ha donat el tret de sortida després de conversar amb alguns ciclistes, especialment amb Lance Armstrong. I és que el nord-americà va viure un bon temps a Girona i s'entrenava per les carreteres de la demarcació. La comunió ha estat màxima.

Barcelona, amb un 15% menys de trànsit

En el cas de la capital catalana, la cursa ha desfilat per 13 quilòmetres de circuit urbà, des de la rambla de Guipúscoa fins a l'Estadi Olímpic Lluís Companys, passant per la Meridiana, el passeig de Sant Joan, Drassanes i la plaça d'Espanya. Els talls han començat les tres de la tarda. Amb tot, la situació del trànsit a la capital catalana ha estat fluïda. L'Ajuntament ha assegurat que el volum de vehicles ha baixat respecte a dijous de la setmana passada: un 12% a les rondes i un 15% als accessos.

La muntanya de Montjuïc, on cap a un quart de sis de la tarda ha acabat l'etapa d'aquest dijous, era un dels llocs amb més concentració de persones per veure els ciclistes. La pluja de ben segur ha fet tirar enrere algunes persones, però tot i això la resposta del públic ha estat bona i, també segons el consistori, han sortit al carrer unes 230.000 persones.

L'onada groga que es volia aconseguir amb el repartiment de 450.000 cartolines del color del Tour ha estat intermitent i bastant desigual. Potser on ha estat més visible ha estat al voltant de l'arc de Triomf i a la pujada de Montjuïc, on l'absència de la pluja que havia caigut durant el matí i primera hora de la tarda ha permès canviar les capelines per les gorres de color groc. En diversos punts del recorregut, tant a Barcelona com a Girona i a les vies per on han passat els ciclistes, s'han pogut veure banderes catalanes i estelades.

Els talls de la ciutat han provocat situacions curioses, com el fet que s'han hagut de desplaçar de manera estratègica els vehicles dels Bombers de Barcelona en diversos punts, per garantir que, si sortia algun servei, hi poguessin arribar en el temps previst i no topar amb talls i restriccions, coincidint amb el fet que la ciutat quedava dividida en dues parts només accessibles amb metro.

Els ciclistes, impressionats

Una mostra que, malgrat la pluja, la gent ha sortit al carrer per veure el pas del Tour és la impressió amb què s'han quedat els ciclistes. Juan Antoni Flecha ha explicat que "l'onada groga ha estat increïble, de tots els Tours que he fet mai he vist res així, Barcelona s'ha tornat a superar, com quan es van fer els Jocs Olímpics". 

També Alberto Contador ha considerat que amb les persones que ha vist "es podrien omplir diversos Camps Nous o Bernabéus" i ha admès que se li ha posat "la pell de gallina" per la resposta del públic català. No és habitual que els esportistes estiguin pendents de la gentada que els vagi a veure, però en aquest cas sembla que han notat la proximitat dels aficionats.

Restriccions de trànsit

Aquests dos dies de Tour a Catalunya cal estar molt atents als talls i restriccions a les carreteres. Seguint els consells de Trànsit, molta gent ha optat per deixar el cotxe a casa i a les carreteres s'ha registrat menys volum de circulació que un dia laborable habitual. En declaracions a Catalunya Informació, el director del Servei Català del Trànsit, Josep Pérez Moya, ha destacat que la ciutadania "ha fet cas de les recomanacions i la cursa s'ha pogut fer amb absoluta normalitat". També ha avisat que aquest divendres "Barcelona quedarà dividida en dues a partir d'un quart de deu del matí. Això vol dir que tothom haurà d'estar a lloc a les 9, perquè si no, pot quedar aïllat".

De cara a aquest divendres, es recomana evitar l'N-260, la C-55 i la C-25. En aquesta pàgina trobareu tota la informació detallada dels llocs per on passa el Tour a Catalunya. A l'etapa d'aquest divendres passarà pel Barcelonès, el Vallès Occidental, el Bages, el Solsonès i l'Alt Urgell. Aquest dijous ja ho ha fet pel Gironès, el Baix Empordà, la Selva, el Maresme, el Vallès Oriental i el Barcelonès.

Tot i l'excepcionalitat de la jornada, els que han hagut d'entrar o sortir de Barcelona per la C-32 o l'AP-7 s'han trobat que els peatges continuaven com sempre. El Servei Català del Trànsit ha admès que no s'ha arribat a un pacte amb l'organització del Tour perquè assumís el cost d'aixecar les barreres.

El Servei Català de Trànsit va advertir dimecres que les grues de tots els municipis netejarien de cotxes les vies per on passés la cursa, però que els ajuntaments no cobraran als conductors afectats.

Més de 5.000 persones mobilitzades

La presència de la cursa ha obligat a desplegar un dispositiu de seguretat que ha mobilitzat 5.200 persones, 2.200 de les quals són agents de diverses unitats dels Mossos d'Esquadra, que reben el suport dels altres cossos de seguretat, com ara la policia espanyola, les locals, la Gendarmeria o la policia andorrana.

S'ha treballat en aquest pla en els últims vuit mesos i s'ha dividit en quinze àrees per garantir que tot surti bé durant la presència d'un dels esdeveniments esportius amb més projecció mediàtica del món. Cal tenir en compte que el Tour mou cada dia 4.500 persones, 2.400 vehicles, 180 ciclistes, 300 acompanyats i membres dels mitjans de comunicació.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut