Teheran

L'AIEA constata que l'Iran ha desoït l'ultimàtum internacional i ha accelerat els treballs per aconseguir urani enriquit

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) ha constatat en el seu últim informe que l'Iran no només no ha atès l'ultimàtum que li havia donat el Consell de Seguretat de l'ONU perquè suspengués qualsevol activitat relacionada amb l'enriquiment d'urani, i que acabava avui, sinó que fins i tot n'ha accelerat els treballs. El president de la república islàmica, Mahmud Ahmadinejad, ha amenaçat de "canviar completament la seva manera de cooperar amb l'agència si algú intenta privar l'Iran dels seus drets en matèria nuclear". Mentrestant, Bush manté l'aposta per la via diplomàtica.

Actualitzat
"Després de més de tres anys d'esforços de l'Agència per aclarir tots els aspectes del programa nuclear iranià, les llacunes existents continuen sent assumpte de preocupació", conclou l'informe. Als inspectors no només els amoïna l'activitat iraniana, també la falta de transparència informativa i el rol de l'exèrcit en el programa nuclear iranià.

L'informe no deixa espai per al dubte. L'Iran ha accelerat l'enriquiment d'urani i s'ha negat a col·laborar tal com els ho van demanar la Junta de Governadors de l'organització atòmica i el Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Tan sols, diu el document, han ofert enviar als inspectors un calendari per concretar la futura cooperació, i només si el dossier iranià es queda dins l'organisme.

L'AIEA afirma que s'estan construint centrifugadores per enriquir urani: 164 es van completar al març i dues tongades més amb la mateixa quantitat s'estaven construint a mitjans d'abril. Segons el document, l'agència va ratificar el 13 del mateix mes que l'Iran havia enriquit urani "fins a un 3,6%", segons ja havia informat Teheran. Per aconseguir combustible nuclear, cal enriquir aquest element fins a un 3,5%; fins a un 90%, per fabricar una bomba.

Més enllà de les activitats nuclears controlades, i junt a la manca d'informació, la falta de col·laboració i el rol de l'exèrcit, l'organisme internacional afegeix que "no ha pogut progressar en els seus esforços de donar seguretat sobre l'absència d'activitats i materials nuclears no declarats a l'Iran".

Ja s'hi ha pronunciat l'arxienemic de l'Iran, els EUA, i ho ha fet el seu president, George W. Bush. Ha insistit que la via diplomàtica no ha fet més que començar. Però ha afegit que l'informe ha de servir per recordar que la "intransigència del govern de l'Iran no és acceptable" i que cal convèncer les ambicions del país perquè abandoni el programa nuclear.

Ahmadinejad ha assegurat abans de conèixer el dictamen de l'AIEA que el seu país revisarà la seva cooperació amb l'ens internacional si no respecta els drets del poble iraquià, entre els quals, diu, figura "el benefici de totes les tecnologies actuals, inclosa l'energia nuclear". El president iranià ha insistit que el seu país disposa dels mitjans per convertir-se en poc temps en una "potència mundial", i "que no busca l'opressió d'altres nacions ni llançar atacs contra ningú".
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut