Viena

L'AIEA confirma que l'Iran no ha suspès l'enriquiment d'urani quan s'ha acomplert la data límit fixada per l'ONU

L'Iran no ha fet cas de les recomanacions internacionals i el termini perquè aturés el seu programa nuclear ha vençut. Així ho diu l'informe de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica, alguns detalls del qual acaben de transcendir. Segons aquest organisme de l'ONU, lluny de congelar l'enriquiment d'urani tal com li reclamen les grans potències internacionals, Teheran ha continuat avançant en el procés per obtenir energia atòmica. Ara, el Consell de Seguretat de l'ONU haurà d'estudiar si imposa sancions a Teheran o accepta l'oferta de diàleg presentada fa una setmana pels iranians.

Actualitzat

Segons l'informe de l'AIEA, "l'Iran va tornar a introduir (urani en gas) UF6 en una cascada de 164 centrifugadores el 24 d'agost passat" per enriquir urani. A més a més, l'informe assegura que estan preparant la instal·lació d'una segona cascada de 164 centrifugadores. Tot i això, Teheran estaria molt lluny de les desenes de milers que necessitaria per a una producció industrial d'urani enriquit. L'informe també recull la comunicació de l'Iran que "espera operar amb les centrifugadores sota buit el mes de setembre".

Els inspectors de l'ONU han detectat, segons l'informe, un nou rastre d'urani altament enriquit, material que serveix per a la fabricació de bombes atòmiques. Aquest rastre va ser detectat en un abocador de residus nuclears a Karaj.

Bush demana que el desafiament de l'Iran tingui conseqüències

La primera reacció a la constatació de l'organisme de l'ONU ha estat la del president dels Estats Units, George W. Bush, que ha qualificat l'actitud de l'Iran de "desafiament". Una actitud que ha de tenir, segons el president nord-americà, "conseqüències".

Bush ha dit, en un acte a Salt Lake City, que "és hora que l'Iran esculli. Nosaltres ja ho hem fet. Continuarem cooperant estretament amb els nostres aliats per trobar una solució diplomàtica, però l'actitud de desafiament de l'Iran ha de tenir conseqüències i no s'ha de permetre que l'Iran fabriqui l'arma nuclear".

França, per la seva banda, ha "deplorat" la "insatisfactòria" resposta iraniana a la proposta de negociació de la comunitat internacional, però ha demanat que es mantingui la via del diàleg per intentar resoldre la crisi.

Precisament, per tractar sobre la resposta iraniana els representants de les sis grans potències internacionals es reuniran a Berlín el pròxim dia 7 de setembre. Un dia abans i també a la capital alemanya, es reuniran el cap de la diplomàcia europea, Javier Solana, i el cap del programa nuclear iranià, Ali Larijani. Solana i Larjani han concretat avui per telèfon aquesta trobada.

L'AIEA no té proves que el programa nuclear iranià tingui finalitats militars

Paral·lelament a la publicació de l'informe, un alt responsable de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica ha dit que els seus inspectors "no han descobert proves tangibles" que el programa nuclear iranià sigui de naturalesa militar.

L'alt responsable de l'AIEA ha reconegut, però, que si no tenen proves és perquè l'Iran no els ha facilitat cap informació en aquest sentit. En concret, sobre l'ús de centrifugadores sofisticades del tipus P2 per enriquir urani i de la possessió de plans i projectes concrets per a la fabricació d'armes nuclears. "Estem en un punt mort -ha dit- que no permet aclarir la naturalesa pacífica del programa".

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut