Viena

L'AIEA certifica que l'Iran va instal·lar quasi 3.000 centrifugadores nuclears

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) ha certificat en el seu últim informe sobre el programa atòmic de l'Iran que la República Islàmica ha acabat d'instal·lar quasi 3.000 centrifugadores nuclears. L'informe assegura que des del 2006 l'AIEA no ha rebut el mateix flux d'informació que obtenia amb anterioritat, de manera que el seu "coneixement sobre l'actual programa nuclear de l'Iran està minvant". També es confirma que, al contrari del que exigeix el Consell de Seguretat de l'ONU, Teheran tira endavant les activitats relacionades amb l'enriquiment d'urani i avança en la construcció d'un reactor nuclear d'aigua pesant.

Actualitzat

L'AIEA ha confirmat el que ja va anunciar Mahmud Ahmadinejad la setmana passada. En total l'Iran disposa de 2.952 centrifugadores, en 18 cadenes interconnectades, de 164 màquines cada una. Aquests aparells, d'ús molt complex, són imprescindibles per purificar urani.

Una font diplomàtica ha assegurat que les centrifugadores estan dissenyades per produir urani poc enriquit, destinat a la producció d'energia i que encara estan funcionant a un ritme força lent. Els experts creuen que, amb les prop de 3.000 centrifugadores funcionant a ple rendiment es podria obtenir urani enriquit per alimentar una bomba nuclear en un termini d'uns 18 mesos.

L'Agència de l'Energia Atòmica també destaca la bona predisposició de la República Islàmica. "L'Iran ha donat accés suficient a individus i ha respost de forma puntual a les preguntes" plantejades pels funcionaris de l'ONU, indica l'informe, que afegeix que el país "ha complert el calendari acordat", tot i que la seva "cooperació ha estat més reactiva" que no pas fruit d'una decisió voluntària.

Anar al contingut