Darmstadt

L'Agència Espacial Europea no pot confirmar que hagin aterrat a Mart

Incertesa sobre si el mòdul Schiaparelli s'ha col·locat sobre la superfície del planeta vermell, una proesa que fins ara només ha aconseguit la NASA. En canvi, el satèl·lit Trace ja orbita al voltant de Mart a la recerca d'informació sobre vida bacteriana

RedaccióActualitzat

Satisfacció i incertesa a parts iguals a l'Agència Espacial Europea (ESA). Els científics han confirmat que el sàtel·lit Trace orbita al voltant de Mart, però no han pogut fer el mateix amb l'aterratge del mòdul Schiaparelli. No es pot dir encara, per tant, que s'hagi assolit la fita de posar els peus (tecnològics) a Mart, una proesa que fins ara només ha aconseguit la NASA, amb l'Opportunity.

Els científics del centre de l'ESA a Darmstadt, a Alemanya, analitzen les dades aquesta nit i, si no hi ha cap sorpresa, no serà fins aquest dijous al matí que se sabrà què ha passat amb el Schiaparelli. La roda de premsa està convocada a les 10 del matí.

L'aterratge estava previst per les 5 de la tarda de dimecres. Segons el pla previst, el mòdul havia de desplegar una mena de paracaigudes sobre Mart i iniciar un descens de sis minuts. S'esperava la confirmació de l'aterratge en directe a través del radiotelescopi de Pune, a l'Índia, però el senyal era massa feble. Després han esperat les dades de la sonda Mars Express, però tampoc no han aportat dades concloents. "No està clar" l'estat del mòdul, segons ha admès l'ESA.

 

Per ara, els investigadors es donen per satisfets per haver aconseguit situar un aparell a l'òrbita del planeta vermell.

 

Quan el satèl·lit ha sortit de darrere de Mart i el seu moviment ha aparegut a la pantalla, en forma d'onades grans, l'alegria s'ha desfermat a Alemanya.

 

Fins ara només la NASA ha aconseguit fer aterratges en el segon planeta més petit del Sistema Solar.

Buscar vida... bacteriana

El mòdul hauria arribat a la superfície del planeta vermell amb l'objectiu de buscar vida bacteriana, dins de la missió ExoMars 2016. La funció del Schiaparelli –en honor a l'astrònom italià– és sobretot demostrar noves tecnologies per al descens i aterratge, concretament, el control de l'orientació i velocitat en el contacte amb la superfície. Durant el descens, el mòdul farà fotografies de Mart.

Pel que fa l'orbitador Tarce, la seva missió principal és servir d'enllaç entre la superfície del planeta i la Terra per preparar la missió del 2020. Aquesta missió també té un important objectiu científic, que és analitzar els gasos del planeta a la recerca de vida bacteriana.

Aquesta és la primera part de la missió de l'Agència Espacial Europea, que tindrà continuïtat el 2021 amb l'aterratge d'un astromòbil.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut