Un paleta, en una imatge d'arxiu
Els edificis que tinguin deficiències greus hauran de fer reformes.
Madrid

L'agència de qualificació de riscos Moody's rebaixa la qualificació del deute espanyol i del FROB

L'agència de qualificació de riscos Moody's ha rebaixat la qualificació del deute espanyol i del FROB, el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària, creat pel govern per facilitar les fusions del sector. Moody's ha baixat un graó, del nivell AAA, la qualificació màxima, al novell Aa1, amb una perspectiva estable.

Actualitzat
L'agència de qualificació apunta com a causa principal de la rebaixa les perspectives dèbils de creixement econòmic, perquè la construcció i el sector immobiliari encara trigaran anys a recuperar-se. També assenyala el considerable deteriorament de la fortalesa financera d'Espanya i recorden l'important dèficit i l'endeutament de l'Estat.

Això i els interessos tan alts que Espanya ha ofert pel seu deute fan que el govern espanyol sigui ara molt vulnerable a futurs episodis de volatilitat als mercats, segons assenyala l'agència. Kathrin Muehlbronner, l'analista de Moody's per a d'Espanya, estima que el PIB espanyol creixerà només un 1% anual, mentre que altres economies de l'entorn creixeran més. L'estimació és que a França i Alemanya ho faci un 1,5%, i a Alemanya, entre l'1,5% i el 2%.

Espanya, segons Moody's, s'ha de centrar a solucionar la baixa productivitat i la falta de competitivitat. En canvi, l'agència valora positivament la reforma laboral aprovada per l'executiu, i assegura que és un pas en la direcció correcta. Tot i això, considera que els costos laborals encara són elevats i la flexibilitat del mercat de treball, major que en altres països que tenen la qualificació màxima.

Pel que fa al deteriorament fiscal, Moody's recorda que el govern espanyol pretén reduir el dèficit i apunta que ha estat aquesta determinació el que ha permès que la rebaixa de la qualificació hagi estat només d'un punt i s'hagi mantingut la perspectiva estable.
Anar al contingut