L'advocat britànic Ben Emmerson en el programa "Preguntes freqüents", de TV3
Barcelona

L'advocat que porta a l'ONU el cas dels Jordis i Junqueras diu que són presos polítics

El jurista, especialitzat en Dret Internacional i Drets Humans, assegura que Espanya vulnera els drets fonamentals dels seus clients

RedaccióActualitzat

Ben Emmerson, l'advocat britànic que porta la causa de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras davant la Comissió de Detencions Arbitràries de l'ONU denuncia les mancances de la justícia espanyola i afegeix que els seus clients són presos polítics, tancats per les seves idees, amb la intenció d'eliminar opositors polítics.

Emmerson, que va ser entrevistat dissabte en el programa "Preguntes freqüents", de TV3, acusa Espanya de comportar-se com una dictadura per empresonar dirigents polítics per la seva ideologia:

"L'expressió de l'oposició política deu i està protegida pels acords que Espanya ha signat, n'és firmant. Aquesta és una violació clara i res pot justificar que aquesta gent segueixi a la presó"

"Aquestes persones són presos polítics, desafortunadament ho he de dir així. Cap d'ells és responsable de cap mena de violència. Estan empresonant opositors polítics per les seves creences."

Emmerson confia que la pressió internacional sobre Madrid, si s'obre pas la sol·licitud que ha presentat davant les Nacions Unides, tindrà efecte:

"S'ha de veure que la comunitat internacional i els instruments de drets humans d'aquesta comunitat garanteixen en part no només la participació política d'aquells que tenen opinions diferents de les dels seus governs, sinó el dret a l'autodeterminació també. Hi ha recursos, hi ha mesures tant a legislació europea com internacional."

"A la fi, aquestes mesures estan dissenyades, de manera acumulativa, per fer que el govern espanyol comenci a negociar"

Segons ha explicat Emmerson, el seu primer objectiu és treure immediatament Junqueras i els Jordis de la presó. Per a ell, tots tres són clarament presos polítics:

"Sí, s'haurien d'alliberar immediatament. Sens dubte. Com més temps estiguin a la presó, en custòdia, pitjor serà la violació"

L'advocat diu que la justícia espanyola ha vulnerat els seus drets fonamentals i que per això han hagut de recórrer a la justícia internacional portant el cas a l'ONU. Tot i que la resolució que prengui l'ONU no sigui vinculant, considera que la pressió internacional pot forçar Espanya a negociar.

"El fet que Espanya estigui tornant enrere en el temps, comportant-se com si fos una dictadura, posant a la presó oponents polítics, és un desenvolupament que fa por en aquest context europeu. I s'ha de posar fi a aquesta situació ràpidament"

 

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatArticle 155
Anar al contingut