Imatge de l'entrada del despatx de Paul Bekaert (Reuters)
Imatge de l'entrada del despatx de Paul Bekaert (Reuters)
Brussel·les

L'advocat belga de Puigdemont ofereix que declari des de Bèlgica

Aquesta opció està prevista a la legislació europea

RedaccióActualitzat

L'advocat de Carles Puigdemont a Bèlgica, l'expert en drets humans Paul Bekaert, ofereix que el president, que el govern espanyol considera cessat en aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola, declari a l'Audiència Nacional "des de Bèlgica", una opció que està prevista a la legislació europea.

Es confirma així que Puigdemont no es traslladarà a Madrid, tal com Bekaert, que ha concedit entrevistes en diversos mitjans, havia avançat a la cadena holandesa NOS, on, quan li han preguntat si el seu client es presentaria aquest dijous davant de la jutge, hi ha respost:

"El meu client m'ha dit que no."

Segons ha explicat Bekaert, Puigdemont "prefereix observar i esperar". "Volem esperar les reaccions del govern espanyol", hi ha afegit. L'advocat ha dit que la probabilitat que el detinguin si torna a Espanya és "molt elevada".

A la pregunta de si Puigdemont tindrà un judici just, Bekaert respon:

"És prematur respondre a això. Però és un argument que podem fer servir quan hi hagi una petició d'extradició."

L'estratègia, impugnar una eventual petició d'extradició

En una altra entrevista, en aquest cas a la cadena flamenca VRT, ha explicat quina serà la seva estratègia de defensa: impugnar qualsevol possible petició d'extradició per entregar a Espanya el president.

"Hem decidit no presentar la sol·licitud d'asil, sinó impugnar qualsevol extradició davant del tribunal."

Bekaert ha recordat que Puigdemont ha decidit no demanar asil i hi ha afegit que, en qualsevol cas, "és un capítol completament diferent de l'extradició".

"També es pot impugnar l'extradició sense haver demanat asil", ha matisat.

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha admès a tràmit la querella de la fiscalia pels presumptes delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics contra Puigdemont i els altres tretze membres del seu govern, després de declarar-se competent per investigar els fets. A més a més, els ha citat a declarar aquest dijous i divendres i els demana una fiança de 6.207.450 euros, amb l'avís que se'ls embargaran els bens fins a arribar a aquesta xifra si no ho fan.

Puigdemont és a Brussel·les, amb quatre consellers del seu govern, cessats pel govern espanyol.

Tres consellers més van tornar a Barcelona aquest dimarts a la nit. Aquests, i els que no s'han mogut de Barcelona, han rebut les notificacions i es traslladaran a Madrid per declarar davant la jutge Lamela.

ARXIVAT A:
Article 155Procés català
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut