Pla mitjà de la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, durant el Consell de Ministres que aprova l'exhumació de Franco, el 24 d'…
Pla mitjà de la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, durant el Consell de Ministres que aprova l'exhumació de Franco, el 24 d'agost de 2018 (Horitzontal)
Madrid

L'advocacia de l'Estat tindrà el 2 de novembre l'acusació als líders independentistes

Carmen Calvo ho ha revelat en una entrevista en què ha qüestionat que se'ls pugui acusar de rebel·lió

RedaccióActualitzat

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha anunciat aquest dijous que l'advocacia de l'Estat tindrà llest d'aquí una setmana l'escrit amb les qualificacions d'acusació contra els líders independentistes empresonats.

Calvo ha donat a entendre en una entrevista a l'emissora de ràdio Onda Cero, que aquestes qualificacions es faran públiques el dia 2 de novembre, divendres que ve, en ple pont.

"No hi ha hagut cap pronunciament"

La vicepresidenta ha assegurat que ella no sap quines seran les acusacions ni si inclouran el delicte de rebel·lió. També que no hi pot haver cap rebaixa o canvi de criteri, perquè no s'han definit mai:

"En aquest moment no, perquè estan treballant, i el dia 2 de novembre es coneixerà. En aquest moment estan fent el treball tècnic corresponent de les diverses línies en què es pot traçar. I repeteixo: s'estan prenent el seu temps, com és lògic, igual que el ministeri fiscal. El que ha d'estar clar per als ciutadans, que al final és el que importa, també evidentment per al tribunal en qüestió, és que no hi ha hagut cap pronunciament encara. El que hi hagi serà el primer."

 

L'esmena Trillo

Repreguntada per l'entrevistador per la seva opinió, Calvo ha mantingut la línia argumental de Pedro Sánchez d'aquest dimecres, de rebutjar la possibilitat que l'acusació sigui de rebel·lió.

La vicepresidenta de Sánchez s'ha referit també a l'esmena presentada pel dirigent del PP Federico Trillo fa 24 anys per rebutjar la rebel·lió si no hi ha ús de la força i d'armes, i ha fet referència a la sentència alemanya en el cas de Carles Puigdemont:

Calvo: "Però en qualsevol cas, en qualsevol cas, com jo els recordava ahir amb aquesta esmena de Trillo, la modificació que hi va haver entre els anys 94 i 95, el que podem anomenar "cop d'estat", que és un apel·latiu que sento constantment utilitzar, per exemple, a Ciutadans, requereix uns instruments de força que amb qualsevol legislació estan connectats amb les armes. Aquí i, per exemple, a la legislació alemanya, de la que ja va donar també prova el tribunal de Schleswig-Holstein."

Pregunta: "Llavors, vostè el que va dir Trillo el 94 vostè ho comparteix?

Calvo: "Bé, és que un cop d'estat requereix força, i uns instruments de força coercitius absolutament importants."

Pregunta: "I una rebel·lió?"

Calvo: "Bé, és que la rebel·lió és el format bàsicament d'aquest tipus."

Poques hores després d'aquesta entrevista, el Tribunal Suprem ha fet públic el tancament de la instrucció d'aquest cas i ha donat 5 dies a les acusacions -Fiscalia, Advocacia de l'Estat i el partit d'ultradreta Vox- per presentar les qualificacions d'acusació. 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàGovern empresonatReferèndum 1-O
Anar al contingut