La jove activista pakistanesa Malala Yousafzai
La jove activista pakistanesa Malala Yousafzai

L'adolescent pakistanesa tirotejada pels talibans ja pot parlar

La pakistanesa Malala Yousafzai, de 15 anys, va ser ferida a l'octubre del 2012 per un atac dels talibans al seu país per defensar l'educació femenina. Després de dues operacions, els metges han anunciat que l'activista torna a parlar.

RedaccióActualitzat
La pakistanesa Malala Yousafzai, de 15 anys, va ser ferida a l'octubre del 2012 en un atac dels talibans al seu país per defensar l'educació femenina. Després de dues operacions, els metges anuncien que la jove torna a parlar.

En una època en què massa sovint encara se sent que les reivindicacions feministes ja no tenen sentit perquè els drets de la dona estan equiparats als de l'home, la història d'aquesta jove, la del seu activisme, ens recorda que el món encara és ple d'injustícies que colpegen amb més contundència, com sempre, els menys afavorirts. Aquesta feblesa pot tenir múltiples cares: haver nascut en un país no occidnetal, no pertànyer a la raça econòmicament hegemònica, ser dona i menor d'edat són només alguns dels perfils més castigats.

La història de la Malala va començar l'any 2009, quan es va fer famosa arran d'un reportatge pel canal en urdú de la BBC sobre la seva vida a la vall de Swat, al nord-oest del Pakistan, una regió controlada pels talibans. Sota el pseudònim Gul Makai, la noia va explicar en un blog la discriminació que viuen les nenes en aquesta part del país per part dels talibans.

No la van perdonar

El seu activisme, amb només 15 anys, va ser castigat durament el 9 d'octubre. Quan la Malala tornava de l'escola de Mingora, la principal ciutat de la regió de Swat, va rebre un tret al cap i un altre al coll i va haver de ser trasllada en un avió ambulància d'Islamabad, al Pakistan, a l'Hospital Queen Elisabeth, a Birmingham, on va estar ingressada fins fa poc. Els talibans no la van perdonar.

El dia que li van donar l'alta mèdica, el director del centre, Dave Rosser, va indicar que la nena seria sotmesa a una cirurgia reconstructiva cranial com a part de la recuperació a llarg termini. Ara, quan només ha passat un mes, els metges informen que les dues operacions han estat "un èxit" i que la Malala ja pot parlar.

Segurament, la jove establirà la residència al Regne Unit de forma definitiva, ja que el seu pare ha estat nomenat recentment agregat d'Educació del Consolat del Pakistan a Birmingham. A més, tant el seu progenitor, Ziauddin Yousafzai, com ella estan amenaçats de mort pels talibans després de l'atemptat.

El 2011, la Malala va ser distingida amb el Premi Nacional de la Pau pel govern pakistanès, però el poder de la seva paraula, fruit del coratge d'una deessa menor, difícilment podrà rebre mai el guardò que es mereix.


Anar al contingut