Milos Zeman (dreta) i Jiri Drahos (esquerra) (Reuters)
Milos Zeman (dreta) i Jiri Drahos (esquerra) (Reuters)
República Txeca

L'actual president txec guanya les eleccions, però haurà d'anar a la segona volta

Milos Zeman, euroescèptic, no ha arribat al 50% dels vots i es disputarà la presidència amb l'europeista Jiri Drahos

Juli RodésActualitzat

Els ciutadans de la República Txeca estan convocats a les urnes el 26 i el 27 de gener, per elegir el nou president del país. Hauran d'elegir entre Milos Zeman, l'actual president, que a la primera volta ha obtingut prop del 39 % dels vots, i Jiri Drahos, centrista, expresident de l'Acadèmia de Ciències txeca, que ha rebut el suport de més del 26 % dels votants. 

Zeman, de 73 anys, és un antic europeista que ha anat virant cap a posicions crítiques amb la integració europea i s'ha acostat a la Rússia de Vladímir Putin. El 2013 va ser el primer president txec elegit per sufragi universal, perquè, fins aleshores, el cap de l'estat l'elegien els diputats i senadors en sessió conjunta.

El president de la República Txeca té uns poders limitats, però, malgrat tot, Zeman ha sabut destacar com a líder polític durant el seu primer mandat. Ha defensat un acostament del país a Rússia i la Xina i ha retret a la UE les polítiques migratòries. 

El primer mandat de Zeman ha estat marcat, també, pel seu llenguatge directe i, sovint, frívol, amb el qual ha fet declaracions islamòfobes i s'ha manifestat contra l'arribada d'immigrants i l'adopció de l'euro. I per polèmiques com quan va fer broma, amb Putin, sobre la possibilitat de "liquidar periodistes" molestos

Zeman, d'altra banda, ha jugat a donar suport a l'actual primer ministre, Andrej Babis, que governa en minoria després de guanyar les eleccions legislatives de l'octubre. Dimecres que ve, previsiblement, perdrà una moció de censura, però Zeman ja ha avançat que li donarà una segona oportunitat. 

Aquesta entesa del president amb el govern és ben vista per una part de la ciutadania, que considera que facilita l'estabilitat política. Altres txecs, tanmateix, pensen que el cap de l'estat hauria de ser un contrapès de l'executiu. 

Es dona la circumstància que Zeman ha guanyat la primera volta de les presidencials en totes les regions del país, tret de la capital, Praga. Drahos, de 68 anys, és el candidat preferit dels intel·lectuals i la població urbana. 

Anar al contingut