Porta d'accés a la seu del Tribunal Constitucional a Madrid (Foto: EFE)
Porta d'accés a la seu del Tribunal Constitucional a Madrid (Foto: EFE)
Madrid

L'actual ponent de la sentència de l'Estatut retalla més el text respecte a les cinc propostes anteriors

La sentència de l'Estatut podria estar més a prop del que sembla. I si és així, encara seria més dura del que es preveia. El magistrat del Tribunal Constitucional que fa ara la proposta de sentència de l'Estatut, Guillermo Jiménez, ja ha enllestit la seva ponència i retalla encara més el text respecte a les cinc propostes anteriors. Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, la nova ponència preveu, entre d'altres, l'eliminació del terme "nacional" de l'article que defineix els símbols de Catalunya, i la retallada del capítol lingüístic. Mentrestant, la presidenta del Tribunal Constitucional, María Emilia Casas, no ha convocat cap ple per als pròxims dies, en aquest nou intent d'emetre sentència.

Actualitzat
El magistrat encarregat de redactar una nova ponència sobre l'Estatut, Guillermo Jiménez, va per feina. El ponent del sector conservador ha preparat un text que recull tres versions diferents de sentència, totes més dures que les cinc anteriors que s'han analitzat fins ara.

Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio de fonts del tribunal, Jiménez retalla la literalitat de fins a una desena d'articles més que l'última ponència, votada a mitjans d'abril. El ponent també fa més restrictiva la interpretació d'altres postulats. Entre altres qüestions, els símbols nacionals es convertirien en símbols de Catalunya. Bàsicament s'elimina el concepte "nacional" de l'article que defineix els símbols de Catalunya. També es retalla el capítol lingüístic, en concret el que fa possible la política d'immersió lingüística al sistema escolar. Això amenaça un punt defensat sempre com a exemple de la integració que s'ha aconseguit a Catalunya.

Tot i que algunes informacions apunten que els esborranys es podrien debatre d'aquí a 15 dies, Catalunya Ràdio ha pogut saber de fonts de la institució que la presidenta, María Emilia Casas, encara no ha convocat cap ple.

Sigui com sigui, el Constitucional sembla que vol enllestir aviat la sentència. Si fos així, el consens abonat pel Parlament de Catalunya per la renovació del Tribunal seria infructuós. Cal encara que les cambres espanyoles, el Congrés i el Senat, impulsin el canvi de la llei i que sigui efectiva amb anterioritat a la sentència.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut