L'actriu Natalie Portman, aquest gener en la presentació a Los Angeles, EUA, de la pel·lícula "Annihilation" (Reuters)
L'actriu Natalie Portman, aquest gener en la presentació a Los Angeles, EUA, de la pel·lícula "Annihilation" (Reuters)

L'actriu Natalie Portman renuncia al "Nobel jueu" per la política de Netanyahu

Havia de coincidir amb el primer ministre israelià en la cerimònia de lliurament

RedaccióActualitzat

El comitè de selecció del Premi Genesis, informalment conegut com el "Nobel Jueu", va elegir al novembre l'actriu Natalie Portman com a guanyadora del 2018, però Portman hi ha renunciat, en desacord amb la política del govern israelià.

La notícia l'han donada els responsables de la fundació que atorga el premi, que han dit que respecten la decisió, però que la lamenten perquè la consideren motivada per "raons polítiques":

"Ens temem que la decisió de la senyora Portman farà que la nostra iniciativa filantròpica es polititzi, cosa que hem treballat durament durant cinc anys per evitar."

Cerimònia suspesa

La renúncia de Portman fa que la cerimònia de lliurament del premi, prevista pel 21 de juny, s'hagi suspès. Precisament, la participació de Benjamin Netanyahu en aquesta cerimònia ha estat el principal motiu que l'actriu renunciés.

Membres del govern israelià han criticat durament l'actriu: la ministra de Cultura, Miri Regev, l'ha acusada d'haver-se afegit a "la ideologia" del moviment BDS, "Boicot, Desinversió i Sancions", que advoca per l'aïllament internacional d'Israel per l'actuació a la Franja de Gaza en les últimes setmanes.

Notícia relacionada: Israel no investigarà la repressió militar de divendres a la Franja de Gaza

Portman ha negat aquesta influència. En un post a Instagram, l'única xarxa social en què és activa, ha assegurat que està igual en contra de Netanyahu com de BDS:

"No volia que semblés que donava suport a Benjamin Netanyahu, que havia d'intervenir durant la cerimònia. De la mateixa manera, no formo part del moviment BDS i no l'avalo. Com molts israelians i jueus de tot el món, puc ser crítica amb el lideratge a Israel sense voler boicotejar tota la nació."

 

 

My decision not to attend the Genesis Prize ceremony has been mischaracterized by others. Let me speak for myself. I chose not to attend because I did not want to appear as endorsing Benjamin Netanyahu, who was to be giving a speech at the ceremony. By the same token, I am not part of the BDS movement and do not endorse it. Like many Israelis and Jews around the world, I can be critical of the leadership in Israel without wanting to boycott the entire nation. I treasure my Israeli friends and family, Israeli food, books, art, cinema, and dance. Israel was created exactly 70 years ago as a haven for refugees from the Holocaust. But the mistreatment of those suffering from today's atrocities is simply not in line with my Jewish values. Because I care about Israel, I must stand up against violence, corruption, inequality, and abuse of power. Please do not take any words that do not come directly from me as my own. This experience has inspired me to support a number of charities in Israel. I will be announcing them soon, and I hope others will join me in supporting the great work they are doing.

A post shared by Natalie Portman (@natalieportman) on

 

En rebutjar el premi, Portman no rebrà els dos milions de dòlars en què està valorat, diners que tradicionalment el guanyador cedeix a entitats de beneficència. De tota manera, ha anunciat que "aquesta experiència l'ha inspirat" per donar igualment suport econòmic de la seva butxaca a organitzacions benèfiques d'Israel.

Notícia relacionada: L'ONU demana a Israel que només faci servir la "força letal" com a últim recurs

Un premi als "valors jueus"

El Premi Genesis es va donar per primera vegada el 2014, establert per una fundació internacional, i fins ara l'han rebut l'exalcalde de Nova York Michael Bloomberg, l'actor Michael Douglas, l'escultor i activista britanicohindú Anish Kapoor i el violinista Itzak Perlman.

El premi, fins l'any passat d'un milió d'euros, aquest any havia augmentat a dos milions per l'aportació d'un donant particular. El criteri de selecció és que siguin personalitats que "hagin inspirat als altres mitjançant la seva dedicació a la comunitat i als valors jueus".

A Portman l'havien escollida "en reconeixement pel seu compromís en causes socials i la seva profunda connexió amb les seves arrels israelianes i jueves". Portman va néixer a Jerusalem i té nacionalitat nord-americana.

Notícia relacionada: Divendres sagnant a Gaza en la marxa contra el bloqueig: 16 morts i 1.400 ferits

 

 

Anar al contingut