Barcelona

L'activista que va dir haver estafat milers d'euros a bancs reapareix a Catalunya amb propostes anticrisi

L'activista que va assegurar que havia estafat 492.000 euros a una quarantena de bancs, Enric Duran, ha reaparegut a Barcelona, després d'estar uns mesos a l'estranger. La reaparició, però, ha vingut acompanyada d'una campanya per promoure la "insubmissió" dels ciutadans al capitalisme, l'única solució, diu, a la crisi actual. Entre altres mesures, proposa deixar de pagar les hipoteques i treure tots els diners dels bancs. La campanya, que ha explicat Duran en una roda de premsa a la Universitat de Barcelona, va acompanyada d'una publicació gratuïta que sortirà aquest dimarts al carrer. Es diu "Podem!" i n'ha editat 350.000 exemplars.

Actualitzat
Enric Duran va assegurar al setembre de l'any passat que havia estafat milers d'euros a una quarantena d'entitats bancàries. Part d'aquests diners, segons va dir en el seu moment, els va fer servir per editar i distribuir 200.000 exemplars de la publicació gratuïta "Crisi", i va finançar projectes per fomentar moviments socials catalans.

Després d'aquest anunci va fugir, però només per mig any, perquè ara ha reaparegut, juntament amb el Col·lectiu Crisi, no per explicar el perquè d'aquesta situació econòmica, sinó per aportar-hi solucions.

Segons el Col·lectiu Crisi, la situació actual "no té solució dins del sistema", perquè el capitalisme "sempre necessita créixer" i fins ara només ha crescut "l'economia especulativa". La solució, segons Duran, passa per "canviar les idees", per "l'autogestió", i per "acabar amb la propietat privada especulativa".

Les propostes de Duran i el Col·lectiu Crisi sortiran a la llum aquest dimarts en una segona publicació gratuïta que es diu "Podem!". N'han editat 350.000 exemplars, dels quals 220.000 en català per Catalunya, les Balears i el País Valencià, i 130.000 en castellà per a la resta de l'Estat.

Agenda de mobilitzacions


El Col·lectiu Crisi espera que "els governs" moguin fitxa abans del 30 de juny i facin una "proposta de transició real" cap aquest nou model econòmic. En cas de no ser així, proposa que els ciutadans deixin de pagar les hipoteques, els lloguers a les immobiliàries i retirin els diners dels bancs.

Fins aleshores, es promouran diverses mobilitzacions. La primera, el cap de setmana que ve contra la política mediambiental de la Generalitat, i la segona, contra la reunió del G-20 a Londres.

Por de ser arrestat

Enric Duran ha reaparegut, però, no sense la por a ser arrestat. De la quarantena de bancs que va assegurar haver estafat, només quatre van presentar denúncia contra ell, però el jutge les ha arxivades totes.
Anar al contingut