Greta Thunberg al Fòrum Econòmic Mundial, a Davos (Reuters)
Davos

L'activista de 16 anys Greta Thunberg a Davos: "Algú té la culpa del canvi climàtic"

La jove ambientalista sueca retreu al Fòrum Econòmic Mundial que "algunes persones" hagin sacrificat "valors impagables" per aconseguir "inimaginables" quantitats de diners

Josep Maria CampsActualitzat

La dècada del 1960 el nord-americà Charles Keeling va constatar experimentalment que l'activitat humana estava escalfant l'atmosfera i generant un canvi climàtic que podia ser molt greu.

La seva recerca es va basar en un precedent molt anterior: el 1896 el químic suec Svante Arrhenius va teoritzar que l'augment de diòxid de carboni a l'atmosfera faria augmentar la temperatura a tot el món.

Ara una descendent d'Arrhenius està liderant un nou moviment que reclama als líders mundials que actuïn per frenar el canvi climàtic que el seu avantpassat va predir.

Aquesta descendent es diu Greta Thunberg, té 16 anys acabats de fer i ha creat les "vagues escolars pel clima".
 

Greta Thunberg, aquest divendres al Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Reuters)


Sacrificar "valors impagables" per fer "inimaginables" quantitats de diners

Aquests dies la Greta ha estat a Davos per intervenir en el Fòrum Econòmic Mundial.

Allà s'ha permès el luxe de dir a la cara a personalitats i líders mundials que no només no estan fent res per solucionar el problema, sinó que l'estan agreujant:

"Hi ha gent que diu que la crisi del clima és una cosa que tots haurem creat, però això no és veritat. Perquè si tots som culpables, aleshores ningú pot ser culpat. I hi ha algú que en té la culpa."

"Algunes persones, algunes empreses, alguns industrials en particular han sabut exactament quins valors impagables han estat sacrificant per continuar guanyant inimaginables quantitats de diners. I crec que alguns dels presents pertanyen a aquest grup de gent."



En tren des de Suècia

Greta ha retret als reunits a Davos que hi hagin anat en els seus avions privats suposadament per parlar de solucions al canvi climàtic.

Ella predica amb l'exemple: hi ha anat en tren des de Suècia, en un viatge de 32 hores, i ha passat les nits en una tenda de campanya a 15 graus sota zero, al campament dels científics que alerten dels efectes del canvi climàtic a l'Àrtic:

 


Activista des de l'agost

L'activisme de la Greta va començar a l'agost: després d'un estiu excepcionalment càlid a Suècia, amb grans incendis forestals al nord del país, es va plantar ella sola davant del Parlament suec cada dia per reclamar que el país compleixi els acords de París sobre canvi climàtic.
 

Greta Thunberg fent vaga escolar davant del Parlament suec

 

Suècia estava en plena campanya electoral, i el seu gest individual va tenir conseqüències: es va convertir en un moviment juvenil cada vegada més massiu.

Després de les eleccions, la Greta va convertir la seva acció diària en setmanal: els divendres no va a l'escola i fa "vaga escolar pel clima", sempre davant de l'edifici del Parlament.


Estrella internacional

Des de llavors la determinació d'aquesta adolescent que aparenta menys edat de la que té, ha cridat l'atenció dels mitjans, i la seva fama ha anat creixent, sobretot per la seva capacitat d'expressar-se amb convicció i contundència.

El desembre la van convidar a parlar davant dels negociadors de la cimera sobre el canvi climàtic COP24 a Katowice, a Polònia.

En un discurs curt, els va dir coses com aquesta:

"L'any 2078 celebraré el meu 75 aniversari. Si tinc fills, potser passaran aquest dia amb mi. Potser em preguntaran sobre vosaltres. Potser preguntaran per què no vau fer res mentre encara hi havia temps per actuar. Vosaltres dieu que estimeu els vostres fills per damunt de tot, però els esteu robant el seu futur davant dels seus ulls."

Aquest divendres 25 de gener la Greta també ha fet vaga escolar a Davos, on també hi ha joves que en fan. De fet, desenes de milers d'adolescents estan seguint el seu exemple cada divendres en països com Bèlgica, Àustria, Alemanya i el Regne Unit.

 

Greta Thornberg no prové precisament d'una família desafavorida: la seva mare és cantant d'òpera i el seu pare, que es diu Svante en honor del seu avantpassat químic, és actor.

El seu activisme té el suport de la família, a la qual ha convençut perquè es facin vegans, perquè una de les principals causes del canvi climàtic és la producció de carn i de llet a nivell mundial.
 

Greta amb el seu pare, Svante Thunberg, el desembre a Katowice


Té la síndrome d'Asperger

Greta està diagnosticada amb la síndrome d'Asperger, una variant d'autisme que dificulta als que la tenen l'empatia social, però alhora els pot donar capacitats cognitives superiors.

Sembla que és el cas de la Greta, que no té cap problema per exposar el seu discurs clar i contundent davant d'auditoris exclusius com els de Davos.
 

Svante Arrhenius, avantpassat de Greta Thunberg i guanyador del Nobel de Química el 1903 (Wikipedia)


120 anys després

A l'avantpassat de la Greta Svante Arrhenius li van donar el premi Nobel el 1903, però no per la teoria sobre l'escalfament global, sinó pels seus experiments sobre els ions i la dissociació electrolítica.

60 anys després Charles Keeling va trobar evidències científiques que provaven la teoria d'Arrhenius, però gairebé ningú no li va fer cas.

30 anys més tard, durant la dècada del 1990, les evidències s'havien fet tan evidents que els científics que hi treballaven van haver de fer una alerta mundial per buscar-hi solucions.

Ara que gairebé han passat 30 anys més, i quan els intents de definir aquestes solucions i aplicar-les estan costant tant, el discurs de la Greta és anàleg al del nen del conte que crida que l'emperador va despullat.

 

 

ARXIVAT A:
Greta ThunbergCrisi climàtica
Anar al contingut