Barcelona

L'acte institucional de l'11S, a favor de la democràcia i la llibertat

L'homenatge, al qual no han participat el PP ni Ciutadans, estava dedicat a Rosa Parks, Neus Català, les sufragistes i els col·lectius LGTBI

Actualitzat

El govern i el Parlament han commemorat la Diada en un acte institucional aquest diumenge a la nit al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona en el qual s'ha posat en relleu la "lluita per la democràcia i la llibertat". En l'acte han participat tots els partits, excepte Ciutadans i el PP.

La commemoració ha culminat una setmana marcada per l'aprovació en el Parlament de les lleis impulsades per Junts pel Sí i la CUP per convocar el referèndum de l'1 d'octubre i per fundar la república catalana, censurades per l'oposició i suspeses pel Tribunal Constitucional a instàncies del Govern central.

Tant el govern com el Parlament havien assegurat que l'acte institucional s'havia organitzat amb l'objectiu que cap partit se sentís incòmode. Per la seva banda, Cs i el PP no ho compartien així i han considerat que la trobada s'ha convertit en els últims anys en un acte independentista que no representa tots els catalans.

 

La commemoració institucional d'aquest diumenge ha tingut com eix temàtic la lluita per "els drets humans, per la democràcia i per la llibertat", i hi ha hagut homenatges a personatges històrics com l'afroamericana Rosa Parks, la supervivent al camp d'extermini nazi Neus Català, les sufragistes femenines i els col·lectius LGTBI.

Amb l'ús al·legòric d'aquestes figures històriques s'ha volgut traslladar als ciutadans el missatge que els petits gestos poden desencadenar grans canvis, en un moment protagonitzat precisament pel referèndum de l'1 d'octubre.

El concepte "llibertat" ha estat l'absolut protagonista i així es plasmava en el cartell de l'acte: sobre un fons groc apareix escrit "11LLIBERTAT".

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, han encapçalat l'acte passant revista a la formació de Guàrdia d'Honors dels Mossos d'Esquadra. Després s'ha hissat la senyera.

 

L'acte s'ha dividit en sis blocs protagonitzats cada un per un dret universal bàsic. Hi han participat els actors Jordi Bosch, Míriam Iscla, Acarona Riera i Peter Vives, i també el poeta Feliu Formosa, a més de diverses orquestres, músics i cors. També s'ha fet un minut de silenci per les víctimes de Barcelona i Cambrils.

 

Al llarg de l'acte s'han sentit crits de "volem votar", tant per part de les persones que hi havia dins de l'esplanada del Born com pel centenars de persones que han seguit l'acte des de l'exterior.

Dilluns 11 de setembre

Dilluns hi haurà altres actes institucionals que començaran amb la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova a les 9 del matí, i al llarg de la jornada s'obriran les portes de la Generalitat i del Parlament als ciutadans.

A més, hi haurà actes commemoratius a les quatre capitals catalanes i a les delegacions del govern a Madrid, Brussel·les, Ginebra, París, Londres, Berlín, Washington, Viena, Bratislava, Roma, Lisboa i Varsòvia.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut