Barcelona

L'acord Mas-Junqueras, un nou escenari per a Catalunya

El pacte permetrà refer la unitat sobiranista i celebrar el 27 de setembre les eleccions plebiscitàries amb llistes separades i full de ruta compartit

RedaccióActualitzat

L'acord entre el president Artur Mas i Esquerra permetrà celebrar eleccions de caràcter plebiscitari el 27 de setembre, justament el dia en què farà un any de la firma del decret de convocatòria del 9-N. Això vol dir que l'inici de la campanya electoral serà en una data de gran càrrega simbòlica: l'11 de setembre.

Llistes separades i full de ruta compartit

Serà la consulta definitiva, segons el president. Unes eleccions en què queda enterrat el debat de les llistes. Mas renuncia, finalment, a la llista unitària, de la mateixa manera que ERC cedeix en el tema del calendari. Cadascú es presentarà amb la seva llista, sense condicionants, però amb un full de ruta compartit i negociat.

Estructures d'estat pròpies

Més enllà d'això, Mas i Junqueras van acordar impulsar i culminar durant els pròxims mesos diverses estructures d'estat, sobretot les relatives a la Hisenda pròpia, la Seguretat Social i l'acció exterior. Per fer-ho, diversos experts d'Esquerra s'incorporaran al govern. De fet, el mateix Junqueras ha dit aquest dijous que no descarta entrar-hi. Esquerra, a més, demana que es dotin econòmicament aquestes partides, a més d'ampliar el capítol social.

Recuperar el pacte de legislatura

L'acord també permetrà recuperar el pacte de governabilitat firmat el 2012 i mantenir el suport parlamentari fins que acabi el mandat. Això permetrà al govern arribar a les eleccions amb estabilitat parlamentària.

Es reprenen les negociacions dels pressupostos

ERC i CIU reprendran les negociacions per assegurar l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per aquest any.

A més, es podran aprovar les lleis pendents, com les d'FP i de reforma del SOC, i s'ha d'aprovar l'Administració Electoral, que vetllarà pel bon funcionament de les eleccions. Però els diputats es continuaran repartint segons la legislació espanyola. Ara bé, cal començar de forma imminent la carrera per fer en només sis mesos, fins al juliol, els canvis legislatius necessaris.

L'acord es trasllada també, en bona part, a les eleccions municipals, on Convergència i Esquerra prioritzaran enteses després la tensió dels últims temps.

El full de ruta per després del 27 de setembre

Paral·lelament a la legislació, s'ha de desenvolupar el full de ruta per després del 27 de setembre, en què ha treballat el Consell Assessor per a la Transició Nacional i s'està negociant amb les forces independentistes. Els experts proposen fer una declaració solemne al Parlament sobre el procés cap a la independència, però no una declaració unilateral.

En cas que el govern espanyol no volgués negociar, un nou govern de coalició hauria de proclamar amb les estructures d'estat enllestides la independència. I ratificar la constitució catalana en un referèndum.

El programa electoral conjunt, diuen els experts, es podria centrar a reforçar l'estat del benestar, incloure-hi mesures contra la corrupció i el frau fiscal i apostar, per exemple, per una Conselleria d'Exteriors.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut