Roger Torrent i Josep Costa, president i vicepresident del Parlament
Roger Torrent i Josep Costa, president i vicepresident del Parlament

L'acord de JxCat i ERC pels diputats suspesos per Llarena preveu que "designin" el vot

Actualitzat

L'acord per esquivar la suspensió dels diputats empresonats i a l'estranger dictada pel jutge Llarena a què han arribat Junts per Catalunya i Esquerra es basa en dos punts: el primer podria rebutjar la suspensió, i el segon permetria que els diputats afectats designin un company que assumeixi les seves funcions.

El primer s'empara en l'article 25 del reglament del Parlament, que permet que les suspensions puguin ser votades en el ple. El text diu textualment:

"Acordar, si s'escau, per majoria absoluta dels membres del ple del Parlament, la suspensió dels drets i deures parlamentaris dels diputats Carles Puigdemont i Casamajó, Oriol Junqueras i Vies, Jordi Turull i Negre, Raül Romeva i Rueda, Josep Rull i Andreu, i Jordi Sànchez i Picanyol."

Es preveu que aquest punt sigui rebutjat per una majoria parlamentària formada per JxCat, ERC, la CUP i els comuns.

El segon punt pactat sotmetrà a votació com resoldre a la pràctica la interlocutòria del jutge. En concret diu:

"Acordar, si s'escau, que mentre duri la situació jurídica actual i no es resolguin els recursos presentats per les seves defenses, [els drets parlamentaris dels diputats afectats] puguin ser exercits pel membre del seu grup parlamentari que els interessats designin."

En el text, que ha avançat el Nació Digital i al qual també ha tingut accés TV3, no hi figura la paraula substitució, però a la pràctica funcionarà com una delegació de vot com fins ara. La majoria independentista votarà a favor d'aquest punt.

JxCat i ERC creuen que l'acord inclou tots els diputats suspesos per igual i permet mantenir majories i preservar l'acta de tots ells, alhora que manifesta un rebuig polític a la suspensió.

El president del Parlament lliurarà l'acord a la Comissió de l'Estatut dels Diputats divendres i arribarà al ple abans que comenci el debat de política general. Ciutadans ja ha anunciat que s'oposa a aquest acord i que recorrerà als tribunals perquè aquesta decisió tingui conseqüències judicials.

Text íntegre:

Proposta de dictamen comissió estatut diputats by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonat
Anar al contingut