Escenari econòmic 2017
Escenari econòmic 2017
Madrid

L'acord amb Ciutadans facilita la tramitació al Congrés dels pressupostos del 2017

El consell de ministres ha aprovat els seus comptes i els presenta com els primers sense retallades. Preveuen reduir l'atur al 17% i l'IVA cultural dels espectacles en directe del 21 al 10%.

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat aquest migdia els pressupostos d'aquest any, pactats amb Ciutadans i que, per tant, tenen pràcticament garantit el tràmit parlamentari. En la tramitació al Congrés, el govern del PP espera sumar els vots favorables dels cinc diputats del PNB i dels dos diputats de Coalició Canària i Nova Canàries.

Són uns pressupostos que parteixen de l'assumpció que l'economia anirà millor que els últims anys. El projecte de llei de pressupostos per aquest any de l'executiu del Partit Popular planteja uns objectius de creixement del 2,5% i la previsió de rebaixar la taxa d'atur per sota del 16,6%.

L'equip econòmic del PP parteix d'un sostre de despesa de 118.337 milions d'euros i no recull la possibilitat que hi hagi grans canvis en les partides durant la seva tramitació parlamentària.

El govern de Rajoy preveu mantenir els números vermells a ratlla, cosa que li permetrà contenir el dèficit al 3,1%, només una dècima per sobre del límit pactat amb Europa i, per tant, li permetrà estalviar-se noves retallades.

Entre les mesures incloses en aquests pressupostos hi ha la rebaixa de l'IVA cultural del 21 al 10% per als espectacles en directe, una oferta pública d'ocupació de 67.000 places i la conversió de 250.000 places d'interines a fixes en un període de tres anys.

L'impost sobre begudes ensucrades i els impostos verds queden relegats després del pacte entre PP i Ciutadans.

Acord amb Ciutadans

Els pressupostos ja van ser un dels punts clau de debat per l'acord d'investidura, durant l'estiu passat.

Finalment, la formació d'Albert Rivera ha arrencat un compromís de destinar 4.100 milions a despesa social. I altres mesures de caràcter social com l'ampliació de la cobertura als aturats de llarga durada, un complement salarial de 400 euros per a menors de 30 anys amb baix nivell formatiu o ampliar a un mes el permís de paternitat.

També s'aplicarà una tarifa plana durant el primer any de cotització per als nous autònoms.

Rebaixa de l'IVA cultural

El govern espanyol té previst incloure als pressupostos una rebaixa de l'impost que s'aplica als espectacles culturals en directe. Baixarà del 21 al 10 per cent. Així, els concerts, els espectacles teatrals o de dansa tindran tributaran amb un IVA reduït.

L'executiu va incrementar el tipus d'IVA cultural l'any 2012, en plena crisi econòmica, en una decisió que va comportar moltes crítiques del sector.

El cinema queda fora del pacte entre el govern central i Ciutadans malgrat les reiterades peticions que ha fet el sector a Espanya. Una entrada de cinema es grava amb un IVA del 21%, el mateix que s'aplica als articles de luxe.

Noves places de funcionaris

Els pressupostos inclouen una oferta pública d'ocupació de 67.000 places de reposició i un pla per reduir la interinitat entre els treballadors públics. L'executiu vol convertir en fixes 250.000 places que ara estan ocupades per interins. Es dona un termini de tres anys per fer-ho.

Però ja de forma urgent, s'aprovarà un decret per habilitar una partida destinada als sectors on hi ha més necessitats d'incrementar la partida de personal. Són noves places que depenen del Ministeri d'Educació i de les forces de seguretat de l'Estat. En aquests dos sectors es podran convocar de forma immediata places de reposició del 100% per cobrir els llocs que han quedat vacants per jubilacions.

Es permetrà a les comunitats autònomes habilitar la conversió de places d'interins en aquests àmbits, sense esperar a la tramitació parlamentària dels comptes públics.

La nova partida pressupostària inclourà un increment salarial de l'1 per cent per als funcionaris, després d'anys de congelació de sous públics.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut