L'Acadèmia Valenciana de la Llengua defensa la seva definició de "valencià".
L'Acadèmia Valenciana de la Llengua defensa la seva definició de "valencià".
València

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua es referma en la definició de "valencià" i respon que s'ajusta a la llei

Respon al Consell Jurídic Consultiu, que va dictaminar que la definició no s'adiu amb l'Estatut, que és "plenament conforme a l'ordenament jurídic" i li recorda un dictamen anterior que acceptava la unitat de la llengua.

RedaccióActualitzat

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua s'ha refermat en la definició de "valencià" que inclou el nou diccionari normatiu i que equipara aquesta llengua amb el català. L'AVL ha contestat al Consell Jurídic Consultiu, que va dictaminar que aquesta definició no s'adiu amb l'Estatut d'Autonomia, que la definició és "plenament conforme a l'ordenament jurídic".

L'AVL ha informat que el dictamen del Consell Jurídic serà objecte d'estudi perquè tots els acadèmics l'analitzin. Dit això, però, recorda que hi ha un dictamen anterior, que es va aprovar per unanimitat el 2005, que acceptava la unitat de la llengua.

L'Acadèmia afegeix que el mateix dictamen "deixa constància inequívoca que el valencià es defineix com la llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana per més que, amb una denominació distinta, es comparteixi amb altres territoris de l'antiga Corona d'Aragó".

Els acadèmics també remarquen que el dictamen deixa "rotundament clar" que el valencià "és allò que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua digui que és, en exercici de la seva funció de determinar la normativa oficial del valencià en els seus aspectes gramaticals, sintàctics, fonètics, ortogràfics, lèxics i els que siguin necessaris per a l'ús correcte de la llengua".

Anar al contingut