Barcelona

L'ACA recuperarà el rec Comtal de Montcada a Barcelona per fer front a la sequera

El rec Comtal, que des de l'edat mitjana i fins fa només vint anys va portar aigua del Besòs fins a Barcelona, tornarà a cobrir un 3% de la demanda d'aigua de boca de la ciutat. Ho farà d'aquí a tres mesos, dins de les mesures d'emergència previstes per afrontar la sequera. És una de les portades d'aigua que feia anys que no s'utilitzaven i que ara es recuperaran. El cabal d'aquesta sèquia històrica neix d'una mina de Montcada, i circula per indrets molt poc coneguts de Barcelona.

Actualitzat
El rec Comtal va portar bona part de l'aigua de Barcelona al llarg de mil anys. Circulava a cel obert els dotze quilòmetres des de Montcada fins a la ciutat. Ara només en queden visibles alguns trams a Vallbona, el més remot dels barris de Barcelona. Aquí, l'aigua de la sèquia rega els últims grans camps agrícoles que queden a la ciutat.

Li diuen la Ponderosa: vuit hectàrees d'horta molt cuidada a la vora del Besòs. Són les últimes terres encara supervivents d'un ric paisatge agrícola que ha anat engolint el creixement de la ciutat. Tot això podria desaparèixer aviat pel traçat de l'AVE, i sobretot pels fins a dos mil habitatges previstos en la planificació que ara es concretaran com a àrea residencial estratègica.
Però la preocupació immediata és la de tota la vida: que no falti l'aigua per als camps.

El rec Comtal neix d'una mina molt extensa que treu aigua de l'aqüífer del riu Besòs, a Montcada. Al llarg dels segles, l'aigua va ser causa de litigis entre les autoritats, els propietaris i els regants. Com que sovint escassejava, a finals del segle XIX el municipi de Barcelona va crear el complex de la casa de les aigües de Montcada, ara restaurat pel seu gran valor com a patrimoni industrial. Uns grans pous d'extracció, accionats amb bombes a vapor, afegien cabal al subministrament de la mina.

El rec Comtal alimentava molins, indústries i terres agrícoles. Definia un paisatge rural que en barris com Sant Andreu va resistir fins a la marea constructiva dels anys seixanta. La urbanització va trencar la continuïtat del canal. Ara, després de regar els camps de Vallbona, s'aboca al Besòs sense més profit. Davant la sequera, l'Agència Catalana de l'Aigua i Aigües de Barcelona connectaran el rec amb la planta potabilitzadora del Besòs. L'aigua de Montcada, que durant segles va alimentar moltes fonts de Barcelona, tornarà a arribar a la ciutat. A partir del mes de maig, cobrirà un 3% de les necessitats d'aigua potable.
Anar al contingut