Madrid

L'abstenció del PP permetria al govern aprovar la reforma laboral en la votació al Congrés

El govern espanyol intensifica els contactes amb els grups parlamentaris per buscar suports un dia abans que la reforma laboral s'aprovi per decret en Consell de Ministres. Els representants de les formacions que s'han reunit amb el ministre de Treball, Celestino Corbacho, i el portaveu socialista, José Antonio Alonso, han començat a donar pistes de quin podria ser el seu posicionament el dia que la reforma s'aprovi com a projecte de llei al Congrés. La proposta podria tirar endavant gràcies a l'abstenció del PP.

Actualitzat
La portaveu dels populars a la cambra baixa, Soraya Sáenz de Santamaría, no ha avançat el vot definitiu de la seva formació, però ha deixat entreveure que no hi votaran en contra. "Nosaltres tenim voluntat de dialogar. En aquesta casa hem reiterat en diverses ocasions la necessitat d'una reforma laboral i serem conseqüents".

Des del PNB, Josu Erkoreka ha assegurat que la reforma laboral que aprovarà dimecres l'executiu introdueix canvis "rellevants" respecte a la proposta inicial.  Erkoreka no els ha volgut detallar i s'ha limitat a dir que són canvis en qüestions que han generat debat.

En canvi, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha assegurat que el ministre de Treball li ha transmès tot el contrari. "El ministre m'ha dit que està disposat que, en la tramitació del projecte de llei, es puguin canviar coses, però, literalment, en cap cas acceptaran un gir copernicà", ha afegit Ridao.

A la tarda els contactes es faran amb CiU,
que tampoc s'ha pronunciat encara sobre si donarà suport a la reforma laboral plantejada pel govern. Els contactes amb la federació nacionalista es faran aquesta tarda després que els socialistes han demanat perdó a Duran i Lleida per unes declaracions de la secretària d'organització del PSOE, Leire Pajín, que, segons Duran, el vinculaven amb els interessos de la patronal. Duran i Lleida havia explicat en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" que el seu grup rebia pressions de l'executiu de Zapatero perquè endurissin la reforma, unes declaracions a les quals Pajín va respondre que "no s'ho creia ningú".

Vaga general després de l'estiu

Mentre el govern espanyol accelera els contactes per buscar suport polític a la reforma, els sindicats preparen una vaga general. CCOO i la UGT anunciaran aquesta tarda quan serà la convocatòria, però es fixarà entre el setembre i l'octubre i podria ser el 29 de setembre, coincidint amb un moviment de protesta europeu.

Blanco demana una "resposta proporcional"

Des de Santander, on participa en unes jornades econòmiques, el ministre de Foment, José Blanco, ha demanat als sindicats una "resposta proporcionada" a la reforma laboral. Blanco ha justificat la reforma, ha dit que és urgent i necessària i ha tornat a atacar el PP, a qui també ha demanat que concreti quines són les mesures que impulsarien per reformar el mercat de treball.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut