Barcelona

L'abstenció de la CUP permetrà l'aprovació de la modificació pressupostària a Barcelona

Els cupaires denuncien que han rebut xantatges i pressions durant les negociacions de l'ampliació dels comptes, que s'aprovaran aquesta tarda

RedaccióActualitzat

La CUP-Capgirem Barcelona ha decidit finalment abstenir-se en l'aprovació de la modificació dels pressupostos municipals. Aquesta posició permetrà tirar-los endavant. Els cupaires voldrien uns comptes amb contingut més social i esperen poder-los tenir l'any que ve. També han denunciat xantatges i pressions en aquests dies de negociacions. Ho ha explicat la presidenta del grup, María José Lecha:

"Tot i les pressions rebudes, que han anat des del xantatge emocional, passant per l'insult i el menyspreu cap al nostre moviment assembleari..., hem estat capaços de tenir un debat pausat i amb el cap fred, tal com a nosaltres ens agrada fer la política. I hem decidit finalment que no bloquejaríem aquesta modificació pressupostària. Per tant, el nostre vot serà d'abstenció."

Lecha ha dit que han negociat sent conscients que es tractava de "les molles", però ha afegit que aquests diners poden contribuir a millorar les condicions de vida dels veïns amb mesures incorporades a proposta de la seva formació, i que representen cinc milions d'euros. Aquesta tarda es farà el ple extraordinari a l'Ajuntament de Barcelona per aprovar aquests comptes, que amplia en 275 milions d'euros els pressupostos actuals.

Les assembles de la CUP a Barcelona s'havien reunit aquest dimecres al vespre per decidir quina posició prenien sobre aquests primers pressupostos d'Ada Colau. Barcelona En Comú ja compta amb el PSC i Esquerra, però era imprescindible obtenir almenys l'abstenció dels tres regidors de la CUP per aprovar els comptes, que són una ampliació de crèdit dels pressupostos prorrogats. Aquesta serà definitivament l'opció dels cupaires, que facilitarà els propòsits de Colau. CiU i el PP rebutgen la modificació pressupostària, i Ciutadans no ha pres encara una posició definitiva.

La polèmica sobre la Guàrdia Urbana

La CUP no es va plantejar votar a favor dels comptes perquè ha obtingut diverses exigències del grup, com per exemple la dissolució de la Unitat de Suport Policial (USP) de la Guàrdia Urbana, que té funcions antiavalots, una unitat que Colau preveu suprimir en el Pla Director de la Urbana, que previsiblement es presentarà en el ple d'aquest mes. En la compareixença informativa d'aquest matí, el regidor Josep Garganté ha insistit que la CUP vol que la USP desaparegui com unitat, mentre que el govern municipal vol distribuir-la en els districtes i modificar algunes de les seves funcions. "Dissoldre-la, com plantejaven, en cap cas ho han posat sobre la taula", ha apuntat Garganté.

La CUP també ha criticat que Barcelona en Comú intenti consolidar, diu, un "nou Maragallisme, incorporant al govern al PSC en lloc del canvi que va prometre als ciutadans". "Ens han d'explicar què vol dir l'entrada en el govern del PSC. Si això vol dir el nou 'Maragallisme' que Barcelona en Comú haurà consolidat en 10 mesos de govern, el govern del canvi...", ha declarat María José Lecha en resposta a les preguntes dels periodistes sobre la probable entrada del PSC en el govern d'Ada Colau.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut