Pequín

La Xina supera per primer cop els EUA i es converteix en el país que més contamina del món

Un estudi de l'Oficina Mediambiental Holandesa conclou que la Xina s'ha convertit en el país que més contamina del món. I és que l'any 2006, va superar per primer cop els EUA en emissions de CO2 a l'atmosfera. Aquest estudi calcula que la Xina va augmentar l'any passat les seves emissions un 9%, mentre que els EUA ho van fer un 1,4%. En el cas de la UE, els seus índexs de contaminació atmosfèrica es van mantenir estables. Amb un creixement econòmic constant de prop del 10% anual, en els últims anys la Xina ha multiplicat les seves instal·lacions industrials.

Actualitzat

La Xina ha superat per primer cop els EUA en emissions de CO2 a l'atmosfera, convertint-se així en el país que més contamina del món. I és que els xinesos haurien emès uns 6.200 milions de tones de diòxid de carboni el 2006 mentre que els Estats Units en van emetre 5.800. Aquest augment respon, principalment, a la creixent demanda del carbó, que genera el 70% de l'energia consumida a la Xina, i a un augment de la producció de ciment, ja que Pequín en produeix el 44% que es fa al món.

Totes les previsions d'organismes mediambientals ja alertaven fa mesos que la Xina era a punt de sobrepassar els EUA pel que fa emissions de CO2, convertint-se així en un dels principals responsables de l'escalfament del planeta. Per això, totes les negociacions encaminades a forçar una reducció dels gasos contaminants, incloses les últimes del G-8, han intentat integrar-hi Pequín. Tanmateix, la Xina no mostra gaire interès en la lluita contra el canvi climàtic i, per ara, s'ha negat a ratificar el Protocol de Kyoto.

Amb un creixement econòmic constant de prop del 10% anual, en els últims anys la Xina ha multiplicat les seves instal·lacions industrials.

L'estudi de l'Oficina Mediambiental Holandesa, però, només inclou les emissions de CO2 que procedeixen dels combustibles fòssils i de la producció de ciment. No inclou, entre d'altres, gasos contaminants com el metà de l'agricultura o l'òxid nitrat dels processos industrials. Tampoc inclou altres fonts de CO2 com la indústria aeronàutica o la desforestació.

Anar al contingut