Soldats en formació durant la desfilada (Reuters)
Soldats en formació durant la desfilada (Reuters)
Pequín

La Xina reduirà l'exèrcit en 300.000 soldats

El president xinès ho ha anunciat durant una gran desfilada militar per commemorar els 70 anys del final de la Segona Guerra Mundial

RedaccióActualitzat

La Xina retallarà en 300.000 soldats les seves tropes i es quedarà amb 2 milions d'efectius. Aquesta matinada ho ha anunciat el president xinès, Xi Jinping, durant el discurs de la desfilada per commemorar els 70 anys del final de la Segona Guerra Mundial i, per tant, de l'ocupació japonesa. Una intervenció sense precedents des de la simbòlica plaça de Tiananmen. La desfilada ha suposat una demostració de força amb una estètica més pròpia de l'època maoista. Hi han participat 11.000 soldats.

En el seu discurs, Jinping ha anunciat una reducció de l'exèrcit en 300.000 efectius i el compromís de fer una política no expansiva amb els veïns. La celebració, que és la primera vegada que es fa, coincideix amb un moment d'una certa inestabilitat interna, a causa de la forta caiguda de la borsa les últimes setmanes, l'alentiment de l'economia i la recent catàstrofe industrial de Tianjin.

En la seva intervenció, Xi Jinping ha recordat la victòria del poble xinès davant "l'agressió japonesa" i ha manifestat el seu "agraïment sincer" als governs i amics estrangers que van ajudar el país. Ha afegit que la Xina "seguirà sempre el camí del desenvolupament pacífic", al mateix temps que ha donat la benvinguda a alts càrrecs de diferents països i organitzacions que han anat a la celebració, entre els quals destaca el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon. Xi Jinping ha rebut una vintena de líders internacionals a la Ciutat Prohibida de Pequín, entre ells Vladímir Putin, però no hi han estat presents els líders dels països occidentals que van guanyar la guerra, com ara els Estats Units o França.

En la desfilada també hi han participat soldats de 17 països més, entre els quals Rússia, Cuba, Mèxic, Veneçuela, Egipte, Bielorússia, Sèrbia, el Pakistan i l'Afganistan.

 

 

Anar al contingut