Hangzhou

La Xina i els Estats Units ratifiquen l'acord sobre canvi climàtic de la cimera de París

L'acord de París no entrarà en vigor fins que l'hagin subscrit almenys 55 països que sumin el 55% de les emissions globals

RedaccióActualitzat

Gran pas endavant en la lluita contra el canvi climàtic. La Xina i els Estats Units ratifiquen oficialment l'acord sobre canvi climàtic de la cimera de París. Els dos països més contaminants del món -entre tots dos sumen gairebé el 40% de les emissions contaminants- han aprofitat la cimera del G-20 a Hangzhou per escenificar conjuntament el seu compromís per reduir els gasos d'efecte hivernacle.

Això ha estat possible després d'una setmana intensa de negociacions. Finalment, el Parlament xinès ha decidit validar els compromisos aprovats durant la cimera del clima celebrada a la capital francesa.

El compromís dels Estats Units i la Xina pot suposar un estímul per a la resta de països que encara no s'han compromès de manera formal a sumar-s'hi. De moment, l'acord l'han ratificat una vintena dels més de cinquanta països que van assistir a la cimera.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, s'ha mostrat optimista sobre la possibilitat que l'acord de París pugui entrar en vigor aquest mateix any. Ho ha dit durant la cerimònia de ratificació que han escenificat el president dels Estats Units, Barack Obama, i el president de la Xina, Xi Jinping.

Obama s'ha mostrat orgullós de la ratificació:

"Els Estats Units i la Xina estan fent un gran pas avui. Les dues nacions s'uneixen formalment a l'acord de París. Agraïm el treball extraordinari i el gran suport del secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, que també ha encapçalat les negociacions. Crec que l'acord de París és un punt d'inflexió per al planeta. Penso que la història ens jutjarà com els millors pels nostres esforços."

L'acord de París, que està destinat a substituir el Protocol de Kyoto, no entrarà en vigor fins que l'hagin subscrit almenys 55 països que superin el 55% de les emissions globals dels gasos d'efecte hivernacle. 

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut