La Xina prohibeix l'entrada a una "miss" per participar a la final de Miss Món 2015

La guanyadora del concurs Miss Món Canadà, Anastasia Lin, d'origen xinès i defensora dels drets humans, demana que es pressioni el govern xinès perquè la deixin participar a la final del certamen, que es fa a la Xina

RedaccióActualitzat

Anastasia Lin, de 25 anys i d'origen xinès, ha fet aquest divendres una roda de premsa a l'aeroport de Honk Kong per demanar que les autoritats xineses la deixin entrar al país per poder participar en la final de Miss Món 2015. Aquest certamen se celebrarà fins al 19 de desembre a la ciutat turística de Sanya, a la província de Hainan.

La jove actriu i model va arribar a Hong Kong aquest dijous per intentar aconseguir un visat a l'aeroport mateix, i ha dit que llavors es va assabentar que era considerada "persona no grata" a la Xina, presumptament pel seu activisme com a defensora de la llibertat religiosa i dels drets humans. Lin ha demanat als periodistes que preguntin per què no la deixen entrar al país on va néixer:

"Pregunteu al govern xinès per què té por de deixar entrar una reina de bellesa. Quin tipus de precedent establiria per a futurs esdeveniments internacionals que vulguin acollir?"


Anastasia, que va anar a viure al Canadà el 2003, amb 13 anys, va guanyar el maig passat el concurs de Miss Món Canadà, i s'ha distingit des de llavors com a defensora dels drets religiosos a Xina. Aquest estiu va revelar que és practicant de Falun Gong, el sistema filosòfic i de meditació fundat per Li Hongzhi i que segueixen milions de xinesos. El govern xinès va prohibir Falun Gong el 1999 per considerar-lo un "culte maligne" i des de llavors ha perseguit de manera ferotge els seus practicants i ha provocat la mort de milers d'ells, segons algunes fonts.

Anastasia Lin, que a més de dedicar-se a la cal·ligrafia xinesa i a tocar el piano ha participat com a actriu en una vintena de pel·lícules i programes de televisió, fa anys que s'havia destacat com a activista a favor dels drets humans a la Xina. Des que la van escollir Miss Món Canadà ha publicat articles i ha testificat contra la persecució religiosa a la Xina davant d'una comissió del Congrés dels Estats Units, de manera que s'ha convertit en la seguidora de Falun Gong més coneguda a Occident.

Els organitzadors de Miss Món han lamentat la negativa del país que acull el certamen aquest any i li han ofert una plaça al de l'any que ve. A la pàgina web del certamen d'aquest any la fotografia de l'Anastasia Lin ja no hi figura. La ciutat de Sanya és la més meridional de la Xina, al sud de  l'ïlla de Hainan, davant mateix del Vietnam, i acull el certamen de Miss Món per sisena vegada des del 2003, en un teatre construït expressament per a aquest tipus d'esdeveniments.

 

Anar al contingut