Una dona xinesa sosté una imatge de l'artista xinès Ai Weiwei. (Foto: Reuters)
Una dona xinesa sosté una imatge de l'artista xinès Ai Weiwei. (Foto: Reuters)
Pequín

La Xina permet la primera visita familiar a Ai Weiwei

Les autoritats xineses han permès que l'artista Ai Weiwei, detingut des del 3 d'abril, rebés per primera vegada una visita familiar. L'artista i dissident xinès s'ha reunit breument amb la seva dona aquest cap de setmana després de sis setmanes detingut, segons ha informat la germana de Weiwei. La família denuncia una detenció per motius polítics, si bé la justícia diu que l'investiga per un delicte econòmic, encara que no han especificat de quin es tracta. Amb tot, sembla que Ai Weiwei es troba bé de salut i que no ha rebut tortures.

Actualitzat
L'artista i dissident xinès Ai Weiwei s'ha reunit amb la seva dona, Lu Qing, aquest cap de setmana, després de passar més de sis setmanes detingut per un suposat delicte econòmic que encara no s'ha arribat a concretar.

La trobada va tenir lloc diumenge "durant un breu període de temps", després que els agents de policia van dur la dona fins a la presó on es troba el dissident, segons ha explicat la seva mare, Gao Ying. Els dos van poder parlar asseguts al voltant d'una taula, vigilats per policies. La visita també l'ha confirmat la germana de l'artista, que ha explicat en conversa telefònica que va ser "una visita pactada".

La dona de Weiwei, de qui està separat des de fa anys però amb qui manté una relació amistosa, ha explicat a la família que l'artista té bon aspecte. "Sembla que està bé de salut, que no ha perdut gaire pes i que no l'han maltractat. A més, està prenent les medicines que necessita", ha dit.

La visita ha calmat la família, després que algunes organitzacions de drets humans apuntessin que Ai podria estar sent torturat durant la seva detenció.
   
Les autoritats xineses asseguren que Ai està sent investigat per un suposat delicte econòmic, però la família està convençuda que la seva detenció està vinculada amb l'activisme que l'artista practica tant en la seva vida pública com en la seva obra.

Museus de tot el món, governs occidentals i organitzacions de drets humans han protestat al llarg d'aquests 43 dies de detenció d'Ai, un dels artistes contemporanis xinesos més famosos a l'estranger.


Anar al contingut