Duixanbe

La Xina manté l'ambigüitat en el conflicte del Caucas

El Kremlin ha buscat, sense trobar-la, la complicitat en el conflicte de Geòrgia de l'anomenat "grup de Xangai", en la cimera de l'Organització de Cooperació de Xangai, que se celebra al Tadjikistan. Hi assisteixen quatre exrepúbliques soviètiques i la Xina i, com en casos anteriors, la diplomàcia xinesa, en qui Rússia tenia dipositades moltes esperances, ha mantingut una calculada ambigüitat i no ha pres part ni a favor de Rússia ni d'Occident.

Actualitzat

El president rus ho va deixar ben clar: Rússia no té por de res, tampoc d'una segona guerra freda. Després de reconèixer aquestes dues regions, el següent pas que ha fet Moscou és buscar aliats, però de moment no sembla que se n'hagi sortit.

Tot i que el president rus ha assegurat haver aconseguit aquest suport, la declaració final indica que Moscou hauria topat amb la fredor de les exrepúbliques soviètiques i amb l'ambigüitat xinesa. Ningú no ha reconegut la independència d'Ossètia del Sud i Abkhàzia, i Pequín s'ha limitat a repetir que està preocupada per la situació al Caucas. No s'alia, per tant, amb Rússia, que veu com es desdibuixa un eix Moscou-Pequín que fes front al de Washington-Brussel·les.

La tensió augmenta

D'altra banda, l'OTAN, la UE i els Estats Units han tornat a advertir Moscou que està posant en perill les relacions diplomàtiques. Sense anar més lluny, la UE ha començat a parlar de sancions.

Així doncs, el president francès i de torn de la UE, Nicolas Sarkozy, ha assegurat: "Ningú no desitja el retorn del període de la guerra freda. L'OTAN no és un adversari, sinó un soci de Rússia. Respecte a la Unió Europea, té la voluntat de construir amb Rússia una relació intrínseca i positiva. Però ara depèn de Rússia fer aquesta elecció fonamental."

El ministre d'Afers Estrangers francès, Bernard Kouchner, ha posat de manifest que la intenció dels russos no és, com diuen, la defensa dels drets dels ciutadans d'aquestes regions. Aquest reconeixement marca l'inici d'una política expansionista. Kouchner ha remarcat que Crimea, Ucraïna o Moldàvia podrien ser les següents.

El Regne Unit comparteix les advertències llançades per França. El secretari d'Afers Estrangers britànic, David Miliband, ha visitat Ucraïna i s'ha posicionat en la mateixa línia que l'executiu francès. "El president de Rússia ha dit que no té por a una nova guerra freda. Nosaltres no volem una nova guerra freda, i ell tindrà la greu responsabilitat de no haver-la evitat", ha conclòs Miliband.

L'estira-i-arronsa diplomàtic ha donat pas a accions sobre el terreny. Els Estats Units i Rússia estan desplegant les seves flotes al mar Negre. Moscou denuncia que vaixells nord-americans en aquesta zona estan portant armes a Geòrgia. Washington ho nega i afirma que només transporta ajuda humanitària.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut