Xina

La Xina i representants del dalai-lama deixen la porta oberta al diàleg després d'un primer contacte

Les delegacions del govern xinès i del dalai-lama s'han reunit aquest diumenge enmig del màxim dels secretismes per reconduir la crisi del Tibet. La trobada, la primera entre les dues parts des de les importants manifestacions al Tibet del març passat, s'ha allargat cinc hores i a la sortida cap dels integrants ha fet declaracions més enllà de constatar que es deixa la porta oberta al diàleg. Nous contactes, però, que per ara no tenen data. Segons l'agència de notícies oficial xinesa, els representants de Pequín han reiterat les seves condicions al cap espiritual dels tibetans: que renunciï a la lluita a favor de la independència i a intentar sabotejar els Jocs Olímpics.

Actualitzat
El viatge dels emissaris del dalai-lama per reunir-se amb representants del govern de Pequín ha posat fi a deu mesos de mutisme entre les dues parts. Els exiliats tibetans i Pequín mantenien una negociació oficial oberta des de 2002 però les posicions de la Xina es van endurir el 2006 i els últims contactes es remunten a l'estiu de 2007. La reunió arriba després de les manifestacions arreu del món contra la repressió xinesa al Tibet i que han perturbat el recorregut de la flama olímpica.

Abans de la trobada, el president xinès, Hu Jintao, ha expressat la seva confiança que la reunió acabi amb un "resultat positiu". Un portaveu del govern tibetà a l'exili ha dit que la prioritat és que Pequín posi fi a la repressió que exerceix a la zona.

Tot i les aparents bones intencions del govern xinès, expressades pel seu president, la premsa oficialista ha continuat les crítiques contra els "independentistes" tibetans i el "règim teocràtic" encapçalat pel dalai-lama. Segons un membre del Centre d'Investigació de Tibetologia de la Xina, citat per l'agència estatal Xinhua, "el 'govern tibetà a l'exili' és de fet encara un poder teocràtic, una integració d'Església i 'Estat' amb el dalai-lama al capdavant".

El govern xinès ha estat representat a la reunió de Shenzhen, localitat pròxima a Hong Kong, per dos viceministres del Departament del Front de Treball Unit del Partit Comunista de Xina, organisme que en els darrers anys s'ha encarregat del diàleg amb els representants del dalai-lama. De la seva banda, la delegació tibetana estava participada per l'enviat especial del dalai-lama i representant a Washington, així com amb l'emissari del líder espiritual tibetà a Suïssa.
Anar al contingut