El Tiamgong-1 abans del llençament
El Tiamgong-1 abans del llençament. (Foto: Reuters)
La Xina

La Xina ha llançat a l'espai el primer mòdul d'un laboratori no tripulat

La Xina ha llançat a l'espai un laboratori, primer pas per construir una estació espacial, que haurà d'estar enllestida abans de 10 anys. El llançament ha estat un èxit. Amb 8.500 kg, 10,4 metres i un diàmetre de 3,35 metres, el Tiangong-1 s'acoplarà amb les naus Shenzhou-8, Shenzhou-9 i Shenzhou-10 en els pròxims dos anys, segons ha informat l'agència Xinhua. El primer acoblament espacial experimental, dos dies després del llençament de la nau no tripulada Shenzhou-8, està programat per finals d'octubre o principis de novembre, segons ha anunciat la portaveu del programa espacial tripulat de la Xina, Wu Ping.

Actualitzat
El president de la Xina, Hu Jintao, i el primer ministre, Wen Jiabao, han presenciat l'enviament des dels centres espacials de Pequín i de Jiuquan, respectivament.

En l'operació, que durarà 12 dies, destaquen dues maniobres d'acoblament. El primer acoblament espacial és per provar la tecnologia, i es farà quan el Tiangong-1 descendeixi des de l'òrbita de 350 quilòmetres a la de 343 quilòmetres.

El segon acoblament experimental amb el Shenzhou 9, d'altra banda, serà el 2012, segons ha afirmat la premsa oficial, mentre que el Shenzhou-8 tornarà a la Terra i, el Tiangong-1 tornarà l'òrbita original després de les dues proves i a l'espera del tercer acoblament.

Segons la portaveu Ping, els experiments d'acoblament ofereixen informació valuosa per a la pròxima construcció d'una estació espacial de 60 tones i tripulada permanentment des de la Xina, programada pel 2020.

D'acord amb el programa espacial de tripulació de la Xina, la nau Shenzhou-10 es podria llançar també el 2012 per tal d'unir-se al mòdul de laboratori que s'ha llançat el 29 de setembre, i que transporta diversos experiments científics. La nau, a més, podria ser tripulada per la primera dona astronauta.

La premsa oficial assegura que les expectatives són que el Tiangong-1 estigui en òrbita dos anys i representa una important etapa en l'esforç xinès per construir eventualment una estació espacial tripulada.

La Xina és el tercer país que posa en òrbita un ésser humà, després que ho fessin l'antiga Unió Soviètica i els Estats Units amb la nau Shenzhou -5 el 15 d'octubre del 2003. Des de llavors, s'han enviat dues missions més tripulades a l'espai.


Anar al contingut