Lhasa

La Xina deté 13 persones per les protestes a favor del Tibet

Les autoritats xineses han detingut 13 persones, entre elles diversos monjos budistes, per participar a la manifestació del 10 de març passat a Lhasa. En concret, se'ls acusa de provocar diversos incendis que van causar la mort a almenys una desena de persones. Aquesta marxa va suposar l'inici d'una onada de protestes en contra de la Xina i a favor de la independència del Tibet que es van estendre per diferents regions del país. D'altra banda, les institucions tibetanes a l'exili denuncien una tercera invasió per part de Pequín i la mort d'almenys 140 persones en els enfrontaments amb les forces de seguretat xineses.

Actualitzat
El balanç l'ha fet públic el primer ministre del govern del Tibet a l'exili. Aquesta xifra contrasta amb la de les autoritats xineses, que parlen de 19 morts, dels quals 18 són civils i l'altre un policia. El dirigent tibetà però, ha assegurat que aquesta informació és difícilment contrastable per les restriccions que imposa la Xina als periodistes. Membres del Parlament tibetà a l'exil han titllat de "tercera invasió" el desplegament militar de la Xina. Afirmen que hi ha un exèrcit de 500.000 homes per controlar 600.000 tibetans.

De la seva banda, el govern de la Xina ha comunicat la mort d'un policia en un atac contra una caserna de les forces de seguretat en una zona dominada per la població tibetana, a l'oest de la Xina, aquest dilluns. Segons l'agència estatal de notícies xinesa, Xinhua, un grup de persones armades amb pedres i ganivets han atacat oficines governamentals, comissaries, hospitals i escoles.


El boicot als Jocs Olímpics

L'encesa de la torxa olímpica dilluns simbolitza el compte enrere per a la celebració dels Jocs Olímpics de Pequín. Moltes veus han demanat el boicot a la competició per l'actitud de la Xina, encara que molts països han preferit mantenir-se al marge i instar a les parts a seure a negociar.

La secretària d'estat nord-americana, Condoleezza Rice, ha demanat al govern de Wen Jiabao que dialogui amb el dalai-lama per poder trobar alguna solució. "Creiem que la resposta per al Tibet és tenir una política més sostenible per part del govern xinès", ha dit la cap de la diplomàcia nord-americana.

El ministre d'Afers Estrangers francès, Bernard Kouchner, ha reiterat que França s'oposa a un boicot dels Jocs Olímpics però ha afegit que "la repressió" és intolerable. Kouchner subscriu així les paraules del president Nicolas Sarkozy, qui va demanar al seu homòleg xinès, Hu Jintao, que posi "fi a la violència" i "dialogui amb el Tibet".
Anar al contingut