Pequín

La Xina avisa que està "extremadament preocupada" per l'acostament de Trump a Taiwan

En una entrevista a la cadena Fox, el president electe nord-americà qüestiona la política d'una sola Xina, que ha estat fins ara la base de les relacions entre Washington i Pequín

RedaccióActualitzat

El govern xinès s'ha manifestat "extremadament preocupat" per les declaracions del president electe dels Estats Units sobre Taiwan, i avisa que les relacions bilaterals se'n ressentiran. Donald Trump va advertir aquest diumenge, en una entrevista a la cadena Fox, que el seu país no té motius per estar lligat per més temps a la política d'"una sola Xina", tret que Pequín faci concessions, sobretot en l'àmbit comercial.

Aquesta política, que ha estat la base de les relacions entre els EUA i la Xina durant més de quatre dècades, estableix que l'únic govern xinès que reconeix Washington és el de Pequín, distanciant-se així de les aspiracions independentistes de Taiwan. El portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers xinès, Geng Shuang, ha dit que "aquesta qüestió impediria un creixement sa i regular de les relacions entre els dos països."

Donald Trump ja va generar tensions amb les autoritats xineses quan va acceptar una trucada de la presidenta de Taiwan felicitant-lo per la seva victòria electoral. Preguntat a l'entrevista sobre aquell episodi, Trump ha dit que no vol que la Xina li dicti què ha de fer, i que hauria estat irrespectuós rebutjar la trucada. Aquesta conversa amb la presidenta, Tsai Ing-wen, va ser el primer contacte d'aquest tipus des que l'expresident Jimmy Carter va reconèixer l'any 1979 Taiwan com a part d'"una sola la Xina".

Pequín considera Taiwan una província renegada i es tracta d'un assumpte d'alta sensibilitat per al país. A l'entrevista a la Fox, Trump ha criticat les autoritats xineses per les seves activitats al mar de la Xina Meridional i per la seva posició sobre Corea del Nord.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut