Xi Jinping s'adreça als empresaris abans de la cimera del G-20
Xi Jinping s'adreça als empresaris abans de la cimera del G-20
Hangzhou

La Xina aprofita la cimera del G-20 per anunciar "reformes doloroses"

"Tenim la resolució de fer autoajustos dolorosos i abordar els problemes que s'han creat al llarg de molts anys", ha dit el president Xi Jinping

RedaccióActualitzat

La presència dels mandataris del G-20 a la Xina, que fins dilluns es reuneixen a Hangzhou, l'antiga capital imperial, ja ha propiciat l'anunci de la ratificació de l'acord sobre el canvi climàtic de la cimera de París. Però també l'anunci de reformes per aconseguir un model econòmic sostenible.

Aquest dissabte al matí, el president del país, Xi Jinping, ha fet un discurs davant la conferència d'empresaris del G-20, i ha anunciat que el país està disposat a fer reformes, encara que siguin doloroses, per solucionar els problemes de la seva economia. Posteriorment, té previst reunir-se amb el president dels Estats Units, Barack Obama, que ja ha arribat al país.

El mandatari xinès ha reconegut que el model econòmic del seu país dels els últims anys "ja no és sostenible", i ha advocat per canviar els seus motors de creixement per fer de la Xina "un país innovador".

"Tenim la resolució de fer autoajustos dolorosos i abordar els problemes que s'han creat al llarg de molts anys", ha dit.

Per afrontar els problemes d'excés de capacitat que té la indústria pesant, Xi Jinping ha explicat que aquest any ja ha pres diverses mesures correctores i que té plans de retallar la capacitat productiva d'acer cru entre 100 i 150 tones anuals d'aquí al 2020.

En el sector del carbó, un altre dels afectats per la sobrecapacitat, el govern xinès vol reduir en 500 milions de tones la capacitat productiva tancant mines i en 500 milions més fent reestructuracions.

Dos milions de residents, fora de la ciutat

La Xina s'ha preparat per oferir la seva millor imatge al món amb aquesta cimera del G-20. L'Estat ha decretat una setmana festiva excepcional, que ha fet que dos milions de residents hagin marxat de la ciutat, i s'han deportat a altres zones del país uns 200 dissidents, per evitar així que es puguin sentir les veus més crítiques. Les autoritats han tancat fàbriques per rebaixar la contaminació, han deixat la ciutat immaculada i han decretat unes mesures de seguretat impressionants.

Com va fer pels Jocs Olímpics del 2008, la Xina busca mostrar un perfil de potència econòmica i diplomàtica. De fet, el director de la cerimònia de benvinguda és el mateix que va idear la dels Jocs de Pequín.  

Anar al contingut