Katmandú

La xifra de morts al Nepal ja supera els 4.300

El balanç de víctimes augmenta a mesura que els equips de rescat arriben a les zones més remotes

RedaccióActualitzat
Augmenta la xifra de morts del terratrèmol de 7,9 graus Richter que dissabte va assolar el Nepal. Les autoritats del país parlen ara de més de 4.300 morts i més de 8.000 ferits. Una xifra, però, que, lluny de ser definitiva, es tem que vagi augmentat amb el pas del temps, a mesura que els equips de rescat arribin a les zones més remotes del país 

De fet, en les últimes hores han continuat les rèpliques, unes rèpliques que aquest diumenge han arribat als 6,7 graus. Se n'ha comptabilitzat fins a una trentena. Això atemoreix la població i molta gent ha passat una altra nit al ras. A Katmandú, la capital, milers de persones s'acumulen als espais oberts i moltes han marxat de casa seva per por.

A més a més, també hi ha zones poblades d'alta muntanya, especialment a la vall de Katmandú, on encara no hi han arribat els equips de rescat, que treballen a contrarellotge buscant supervivents sota les runes de les ciutats i pobles accessibles que han quedat devastats. Tampoc serà fàcil evacuar els centenars d'alpinistes que hi ha a l'Everest, on han mort una vintena persones i n'hi ha desenes de desaparegudes

Els hospitals estan saturats, els metges no donen a l'abast amb els ferits i les condicions humanitàries de la població empitjoren a cada hora que passa. I el drama encara és més cru perquè una part molt important de la població afectada són criatures. La UNICEF calcula que més d'un 40% de la població són nens.

L'OMS, mentrestant, ja hi ha enviat 4 equips amb material sanitari d'emergència. La UE també ha aprovat un primer ajut d'urgència de 3 milions d'euros. Les necessitats principals de població són equips de depuració d'aigua, aliments, medicaments, roba i tendes de campanya per als camps de desplaçats. També helicòpters, per poder accedir als llocs aïllats.  

El govern espanyol, per la seva banda, facilitarà la repatriació dels ciutadans espanyols. N'hi ha més d'un centenar sense localitzar.

El sisme també ha causat una setantena de morts a l'Índia i una vintena al Tibet, sota ocupació xinesa.
 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut