El director de la Xarxa CRUSCAT de l'IEC, Miquel Àngel Pradilla, presenta l'informe sobre la situació de la llengua.
Tendència a l'alça del català, segons l'estudi. (Foto: ACN)
Barcelona

La xifra de catalanoparlants supera per primera vegada els 10 milions, tot i l'entorn advers

Per primer cop hi ha més de 10 milions de catalanoparlants, segons un informe encarregat per Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua. Aquesta xifra demostra la tendència a l'alça de la nostra llengua, tot i que l'estudi assenyala que hi ha un "entorn sociopolític advers" als territoris de parla catalana fora de Catalunya.

RedaccióActualitzat

Ja s'ha superat la xifra de 10 milions de persones que saben parlar català. En concret són 10,1 milions, que representa el 72,4% de la població dels territoris de llengua catalana. Són xifres que han presentat Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua amb dades del 2012.

Segons l'estudi elaborat per la xarxa CRUSCAT de l'Institut d'Estudis Catalans, 12,8 milions de persones declaren que entenen el català, és a dir prop del 92%, i 7,3 milions, un 52%, diuen que el saben escriure. És una tendència a l'alça, especialment a Catalunya, que ja es reflectia en els últims informes tot i el context sociopolític, segons diu la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals: "El català avança com a comunitat lingüística, malgrat l'assetjament polític i judicial a què estem encara sotmesos. En la llista, hi podríem afegir el tancament del Canal 9. Al País Valencià no tenen televisió en la seva llengua, ni en valencià ni en català, si és que hem de parlar així. Per tant, estem encara en una situació d'anormalitat malauradament".

Les xifres, però, continuen reflectint molts desequilibris segons els territoris. A Catalunya declaren que no parlen el català un 15% de persones, mentre que a la zona catalanoparlant del País Valencià la xifra és de prop del 42%.

A més del tancament de Canal 9, es considera una "anomalia lingüística del català" el decret de trilingüisme a les Balears, la nova denominació del català (LAPAO) a la Franja de Ponent o la nova llei d'educació estatal (LOMCE). El president de la Plataforma per la Llengua (impulsora de l'estudi juntament amb Òmnium Cultural) Òscar Escuder, ha afirmat que la gran adversitat del català és que "no només no té un estat propi que vetlli pels seus interessos sinó que en té un en contra".

 

 

Anar al contingut