Bilbao

La xarxa ciutadana basca Lokarri decideix dissoldre's el març vinent perquè el procés de pau és "irreversible"

La xarxa ciutadana basca, nascuda el 2006, posarà fi a la seva trajectòria el mes de març amb "satisfacció" per haver fet "una important contribució per promoure la convivència"

RedaccióActualitzat

El moviment social Lokarri, una xarxa ciutadana a favor de l'acord i la consulta, ha anunciat que es dissoldrà el març de l'any vinent, en considerar que la seva existència ha d'acabar perquè el procés de pau al País Basc és "irreversible". El coordinador del moviment, Paul Ríos, acompanyat per la direcció de l'entitat ha anunciat la decisió, presa en una assemblea celebrada a finals de setembre.

Ríos ha explicat que creuen que, amb el final de la violència d'ETA i la legalització de Sortu s'han complert els seus objectius. El coordinador del moviment ha dit que pleguen amb "satisfacció" perquè considera que Lokarri ha fet "una important contribució per a promoure la convivència".

Lokarri va néixer el març de 2006 com l'hereva del moviment pacifista Elkarri, fundat l'any 1992 per Bittor Aierdi i Jonan Fernández, actual secretari general de Pau i Convivència del govern basc. Elkarri es va centrar sobretot en la normalització i pacificació, mentre que Lokarri anava un pas més enllà i el seu primer acte va ser una manifestació amb el lema "Entre tots. Pau-Acord-Consulta". En la marxa, Ríos, coordinador del moviment des dels seus inicis, va defensar la necessitat de "construir un procés de pau i normalització entre tots, sense vencedors ni vençuts".

Impulsors de la conferència de pau

Una de les activitats més destacades de Lokarri ha estat l'organització de la Conferència d'Aiete, en la qual personalitats internacionals van demanar la fi de la violència d'ETA, que l'organització terrorista va anunciar tres dies més tard. També va impulsar l'acte de presentació dels estatuts de Sortu i va donar suport a l'anomenat Grup Internacional de Contacte, liderat per l'advocat sud-africà Brian Currin.

Fins al mes de març, Lokarri s'ha marcat tres grans objectius: fer un darrer esforç per impulsar nous avenços en el procés de pau, buscar vies per continuar donant suport als mediadors internacionals i, per últim, preparar la creació d'una fundació o ens similar que permeti mantenir els llaços personals.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut