La Wikimedia Hackathon 2018 s'ha fet aquest cap de setmana a la UAB
La Wikimedia Hackathon 2018 s'ha fet aquest cap de setmana a la UAB
Cerdanyola del Vallès

La Wikipedia promou la diversitat lingüística en la trobada mundial feta a Catalunya

La Wikimedia Hackathon de la UAB ha reunit 300 voluntaris de 50 països

RedaccióActualitzat

En la primera Wikimedia Hackathon que s'ha fet a Catalunya, s'han posat en marxa 84 nous projectes sobre llengua, dades i intel·ligència artificial per desenvolupar la Wikipedia, la principal enciclopèdia en línia.

La trobada s'ha fet durant tres dies, des d'aquest divendres fins a aquest diumenge, a l'Escola d'Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona, la UAB, i hi han participat unes 300 persones, de 50 països diferents.

 


Foment de la diversitat lingüística

Els projectes engegats s'han centrat sobretot a fomentar la diversitat lingüística i a augmentar la presència a la Wikipedia de llengües minoritàries.

 

A això s'ha dedicat Mahuton Possoupe, que ha treballat en la creació d'un teclat virtual per poder escriure articles en fon, el seu idioma matern.

El fon és la llengua majoritària de Benín, amb 4 milions de parlants, però a la Wikipedia no hi ha cap article en aquesta llengua:

"Aquesta és la meva batalla amb altres col·laboradors que m'estan donant suport en aquesta lluita perquè la gent pugui trobar i escriure articles en fon."

 

Amir Aharoni, vingut d'Israel, i Medha Bansal, de l'Índia, justifiquen la necessitat d'ampliar el nombre de llengües amb presència a la Wikipedia:

Amir Aharoni: "Molta gent no parla anglès i no parla espanyol,  i només parla la seva llengua, i tothom necessita informació útil en la seva llengua."

Medha Bansal: "Coneixes algú i al cap d'un segon ja hi estàs col·laborant; passa ara mateix. Per això és magnífic, aquest intercanvi."

 

Com que els projectes s'han centrat en el multilingüisme, al perfil habitual d'enginyers i infomàtics, s'hi ha sumat el de lingüistes i traductors.

Notícia relacionada: La Wikipedia, Premi Princesa d'Astúries de Cooperació Internacional 2015

Combatre el vandalisme

Altres objectius d'aquesta Wikimedia Hackathon han estat millorar la base de dades Wikidata i també perfeccionar el sistema Ores, dedicat a detectar el vandalisme en aquesta enciclopèdia en línia.

Ha estat la primera trobada d'aquest tipus que s'ha fet només amb la participació de voluntaris, sense l'ajuda de grans empreses.

Coherència amb els valors de la Viquipèdia

Fer la trobada sense empreses era un dels objectius de l'Amical Wikimedia, l'associació catalana organitzadora de la trobada, que ho ha volgut fer per coherència amb els valors que representa aquesta enciclopèdia col·laborativa.

L'assoliment d'aquest objectiu ha rebut els elogis de Rachel Farrand, responsable d'aquestes trobades de la Fundació Wikimedia.

El doble de dones

Destacable també ha estat que entre els participants hi havia un 20% de dones. No és una xifra gaire alta, però és el doble del que és habitual en aquestes trobades, i el fet s'ha valorat molt positivament.

La pròxima Hackathon Wikimedia d'aquestes característiques es farà l'any que ve a Praga.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut