El Caire

La votació per escollir president a Egipte s'allarga un dia més per la poca afluència d'electors

Les eleccions tenen caràcter plebiscitari sobre la figura d'Al-Sisi, artífex de l'enderrocament de Mohamed Mursi

RedaccióActualitzat

La Comissió Suprema Electoral d'Egipte ha ampliat un dia, fins aquest dimecres, les eleccions presidencials per la baixa participació. L'objectiu és donar l'oportunitat a més egipcis que s'expressin a les urnes, segons els membres d'aquesta institució. Dit en altres paraules, el que es pretén és remuntar la participació.

Els dos candidats són l'excap de l'exèrcit Abdel Fattah al-Sisi i el dirigent d'esquerres Hamdin Sabahi. Les votacions van començar dilluns i, el primer dia, no s'hauria superat el 15%, segons l'equip de campanya de Sabahi. Aquest dimarts, segon dia, l'afluència podria ser inclús inferior.

Això s'explica perquè es tracta d'unes eleccions boicotejades per part de la població i amb un caràcter plebiscitari sobre la figura d'Al-Sisi, militar retirat, artífex del derrocament el juliol passat de l'islamista Mohamed Mursi, primer president d'Egipte elegit democràticament.

L'exgeneral té una gran popularitat per la repressió implacable, alhora que sagnant, que va fer contra els seguidors de Mursi, sobretot la confraria dels Germans Musulmans. La majoria dels seus líders estan empresonats i l'organització ha estat declarada il·legal i condemnada a la clandestinitat, igual que en temps de l'expresident Hosni Mubarak.

Pels seus adeptes, Al-Sisi és l'home que tornarà l'estabilitat a Egipte després de tres anys de caos i de crisi econòmica, derivats de la Primavera Àrab del 2011 que va expulsar del poder Mubarak. Pels detractors, en canvi, la seva elecció confirmarà que l'exèrcit ha tornat a agafar les regnes del país. Els comicis s'allargaran fins demà.

El primer ministre egipci, Ibrahim Mehleb, ha assegurat que el govern està intentant dotar de "total transparència i imparcialitat" els comicis i ha advertit que s'imposarà una multa a qui no vagi a votar, d'acord amb el que està estipulat per la llei, que obliga els ciutadans a acudir a les urnes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut