El judici a Txapote i els tres acusats de matar José Javier Múgica es repeteix amb un nou tribunal (Foto:EFE)
El judici a Txapote i els tres acusats de matar José Javier Múgica es repeteix amb un nou tribunal (Foto:EFE)
Madrid

La viuda de Múgica declara sense protecció i aguanta la mirada a Txapote i els altres acusats de matar el seu marit

Adoración Zubeldia, vídua del regidor navarrès d'UPN a Leitza José Javier Múgica, assassinat el 14 de juliol del 2001, ha declarat sense protecció en el judici que es fa per l'atemptat que va costar la vida al seu marit. Ha aguantat durant diversos segons la mirada a l'excap militar d'ETA Francisco Javier García Gaztelu, "Txapote", i els altres tres acusats.

Actualitzat
El tribunal ha ofert a Zubeldia la possibilitat de declarar per videoconferència en la repetició del judici, però la testimoni s'ha estimat més fer-ho a la sala de vistes.

Allà ha relatat amb detall com es va produir l'atemptat i, en acabar la seva declaració, ha preguntat: "Els puc mirar, aquests nois?". Després d'uns segons, en els quals s'ha enfrontat cara a cara amb els acusats, ha abandonat la sala.

En la seva declaració, Zubeldia ha explicat que el seu marit, que era el conductor de l'autobús escolar del poble, havia de suportar que els estudiants li "prenguessin el pèl". Més endavant va patir "amenaces" i a la botiga de fotografia que regentava van aparèixer pintades amb una diana i les sigles UPN. "El meu marit agafava la brotxa i ho tapava", ha dit.

Després, ha tornat a explicar, com ja va fer dimecres, que ella va veure l'atemptat des del balcó de casa seva. "Vaig sentir un soroll i es va moure la casa. El meu marit estava a distància estirat a terra i la furgoneta s'estava cremant i ell també s'estava cremant", ha dit.

El judici s'ha hagut de repetir des del principi amb un nou tribunal després que la jutge Angela Murillo es va retirar del procediment. Durant la vista havia fet un comentari en el qual criticava els acusats sense apagar el micròfon. "Pobra dona! A sobre se'n riuen, els cabrons!", va afirmar.

Un dels quatre acusats, Andoni Otegi, ha dit que no s'han rigut de la vídua i que respecten el seu patiment. "Ningú s'ha rigut del patiment de la vídua, al contrari, el respectem", ha assegurat. I ha afegit que "el que ha succeït és conseqüència d'una mentida i d'un afany de protagonisme d'una magistrada", tot referint-se a la jutge Angela Murillo, amb la qual ha coincidit Zubeldia a l'acabar el judici. La vídua de Mújica ha abraçat la magistrada i li ha donat efusivament les gràcies.

Tant l'excap militar d'ETA com els integrants del "comando Argala", Andoni Otegi i Oscar Celarain, s'han negat a "participar" en el judici en no acceptar la "legitimitat" del tribunal.

"Només vull afirmar...", ha començat Otegi. El seu al·legat ha estat tallat per la nova presidenta del tribunal, Carmen Paloma González, que l'ha interromput i li ha demanat que es limités a contestar si volia o no contestar a les preguntes del fiscal, Carlos Bautista.

Els acusats no s'han pogut negar a posar-se drets, com van fer dimecres passat, perquè els agents que els custodiaven no els han deixat asseure's i els han mantingut emmanillats durant l'arrencada del judici.

L'únic processat que ha declarat ha estat Juan Carlos Besance, que només ha contestat a les preguntes que li ha fet el seu advocat. Com ja va dir dimecres, ha reiterat que les declaracions autoincriminatòries que va fer davant la Guàrdia Civil van ser realitzades sota tortures. "Em vaig passar tota una nit plorant. No li vaig comentar res al forense perquè encara tenia por", ha dit.

Anar al contingut