Barcelona

La visita d'Otegi al Parlament divideix els partits catalans

Diputats de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP participaran en la comissió on parlarà el líder "abertzale", mentre que la resta de grups han declinat ser-hi. PP i Ciutadans es trobaran amb representants d'associacions de víctimes del terrorisme

RedaccióActualitzat

La visita del secretari general de Sortu i principal líder de l'esquerra "abertzale", Arnaldo Otegi, aquest dimecres al Parlament de Catalunya ha aixecat força polseguera entre els partits polítics catalans. Otegi, que es reunirà amb la presidenta Carme Forcadell, participarà en la Comissió d'Exteriors i Transparència, a petició de la CUP. Diputats de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP participaran en la comissió, mentre que la resta de grups han declinat ser-hi.

El diputat de la CUP Albert Botran ha qualificat d'"encertat" que el Parlament rebi Otegi, "que ha contribuït que el conflicte basc es dirimeixi per vies únicament polítiques". Botran ha assegurat que la seva formació està disposada a trobar-se amb associacions de víctimes, tot i que no han rebut cap petició.

"És una llàstima que hi hagi grups que declinin reunir-se amb un actor importantíssim en la resolució d'un conflicte polític que, a més, ens ha tocat molt de prop a Catalunya"

Per la seva banda, Junts pel Sí també es reunirà amb el líder "abertzale" perquè considera que és "clau en la reconciliació i en la pau al País Basc", segons el diputat Roger Torrent:

"Junts pel Sí parla amb tot aquell que ens ho demana i que té alguna cosa a dir. Per això ho farem també amb Otegi, que és clau en la política basca"

En canvi, Catalunya Sí que es Pot anirà a la reunió parlamentària amb el líder "abertzale", però no es reunirà amb ell com a grup. La diputada Jéssica Albiach ha explicat que els portaveus de CSQEP a la comissió no es veuran amb Otegi en privat.

"No ens han demanat una reunió bilateral"

El PSC no anirà a la trobada amb Otegi per no contribuir "al seu tour electoral" de cara als comicis de la tardor al País Basc.

El PP i Ciutadans han demanat a Forcadell que no rebi el líder de Sortu. El portaveu de C's a la cambra, Carlos Carrizosa, creu que Forcadell "no representa al Parlament ni tots els catalans quan fa aquesta reunió". Per la seva banda, el líder dels populars, Xavier García Albiol, considera que, amb la trobada, la presidenta del Parlament "demostra la seva simpatia cap a aquest personatge".

"El Parlament no pot ser l'escenari d'una reunió amb una persona condemnada per l'Audiència Nacional, que ha format part d'ETA i que, després d'haver complert condemna, no tan sols no ha demanat perdó a les víctimes de la barbàrie terrorista, sinó que es considera el responsable en termes polítics de part de la tragèdia que ha patit aquest país"

Trobada de PP i C's amb organitzacions de víctimes

A la mateixa hora de la visita del dirigent "abertzale", el PP català ha organitzat una trobada amb representants de víctimes del terrorisme perquè creu que la visita d'Otegi "embruta" la institució. A la reunió, hi assistiran l'Associació de Víctimes del Terrorisme i l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT).

García Albiol ha convidat la resta de partits a sumar-se a la trobada, especialment a PSC i Ciutadans, però tots han declinat la invitació. C's es reunirà amb les dues entitats al marge de la trobada del líder del PPC. Per la seva banda, el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, s'ha mostrat "contrari a l'ús partidista de les institucions i les entitats" i ha dit que és un "error" que un partit polític convoqui a representants de víctimes "per contraprogramar la presència d'Otegi".

Mari Mar Blanco: "És una injúria a les víctimes"

La Fundació de Víctimes del Terrorisme ha expressat en un comunicat signat per la seva presidenta, Mari Mar Blanco, un "rebuig total" a la visita d'Otegi i considera que obrir la cambra al secretari general de Sortu és una "injúria a les víctimes". 

"No permetrem que algú vinculat directament amb el terrorisme i condemnat penalment utilitzi el final de la violència o l'actual conjuntura política per obtenir algun tipus de benefici"

L'ACVOT, per la seva banda, ha criticat que Forcadell obri les portes de la cambra a Otegi i li ha recordat que, pel seu càrrec, representa tots els catalans, "molts dels quals van perdre la seva vida o la seva integritat física per culpa de l'organització a la qual pertanyia Otegi". 

"Com a Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes, que representa les víctimes del terrorisme a Catalunya, lamentem que qui ha exercit la representativitat dels assassins etarres taqui la seu de la institució democràtica més representativa del poble català"

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut