Bagdad

La violència colpeja l'Iraq després de la mort de Saddam amb atemptats que deixen uns 70 morts

L'execució de Saddam Hussein ha portat el toc de queda en diverses ciutats iraquianes, entre elles Bagdad i Tikrit, ciutat on va néixer l'exrais, per evitar incidents i represàlies. De moment, però, ja hi ha hagut diversos atemptats que han deixat almenys 74 morts a la ciutat xiïta de Kufa, uns 180 quilòmetres al sud de la capital, i a la mateixa Bagdad. La majoria de víctimes són civils i, entre ells, nombrosos nens i dones. El primer ministre del país àrab, Nuri al-Maliki, ha convidat els seguidors de Saddam a revisar les postures per unir-se al procés de reconstrucció.

Actualitzat
Un atemptat amb almenys 35 morts i una cinquantena de ferits, la majoria dones i nens, en un mercat de fruites i verdures de la ciutat xiïta de Kufa ha sacsejat l'Iraq hores després de l'execució de l'exrais Saddam Hussein. Era la primera reacció violenta en un ambient de relativa calma marcat pel toc de queda decretat en algunes de les principals ciutats del país i la celebració de la festa del sacrifici en el món musulmà. A les principals ciutats i barris xiïtes s'havien pogut sentir, però, alguns trets a l'aire com a senyal d'alegria. 

Mentrestant, les televisions iraquianes difonien cançons patriòtiques acompanyades de persones torturades i fosses comunes trobades a l'Iraq després del derrocament de Hussein. A poc a poc també han començat a arribar les imatges de l'execució a la forca de Saddam i més tard les del seu cadàver cobert amb una manta blanca.

A mesura que anava avançant el dia, però, la violència ha tornat a imposar la seva llei. Una cadena d'atemptats amb cotxe bomba han provocat la mort d'almenys 39 persones i ferides a una vuitantena més. La zona castigada ha estat el barri de Hurriya, a la zona nord-oest de Bagdad. Han explotat tres vehicles de forma simultània, dos en un carrer comercial, i el balanç de víctimes és de 36 morts i 77 ferits. El barri, on abans de la caiguda del règim de Saddam Hussein convivien xiïtes i sunnites, actualment només està habitat per la primera d'aquestes comunitats ja que els sunnites van fugir per por de les represàlies després d'un atemptat contra una mesquita xiïta a Samarra. Les altres dues bombes han explotat a l'aparcament d'un barri d'Asadiya i al barri d'Iskan.

A l'hora de valorar l'execució de Saddam Hussein, el primer ministre, Nuri al-Maliki, ha assegurat que la mort de Saddam suposa passar una pàgina negra de la història del país i ha desitjat que posi fi a les apostes per tornar a un règim dictatorial governat per un partit únic o credo. Al-Maliki ha rebutjat la idea que l'ajusticiament de l'exrais hagi respost a motius polítics i ha recordat la "neutralitat i capacitació" dels jutges. Finalment ha fet una crida a tots els iraquians "que no tenen les mans tacades de sang" perquè participin en el procés de reconstrucció d'un "Iraq per a tots els iraquians, sense excepcions ni discriminació".
Anar al contingut