Berlín

La vicepresidenta de la Comissió insisteix que Catalunya no seria automàticament nou membre de la UE

La vicepresidenta de l'executiu comunitari, Viviane Reding, insisteix que si Catalunya es convertís en estat hauria de tornar a demanar l'ingrés a la Unió Europea. Assegura que això val per a tothom: Catalunya, Escòcia o qualsevol altre nou estat.

Actualitzat
La vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, va canviar un cop d'opinió sobre la independència de Catalunya i ara manté el discurs. Reding insisteix ara que si els catalans optessin per separar-se d'Espanya, el nou estat "no en seria automàticament" nou membre.

Reding ha fet aquestes declaracions en una trobada amb ciutadans a Berlín que li han pogut plantejar qüestions sobre Europa. Segons explica Catalunya Ràdio, la vicepresidenta de l'executiu comunitari ha insistit que si Catalunya es convertís en estat hauria de tornar a demanar l'ingrés a la Unió Europea.

L'argument de Reding és simple: "Catalunya no seria automàticament un nou estat de la Unió Europea perquè seria un nou estat." Assegura que "el tractat és relativament clar: en cas que Catalunya es decideixi a separar-se d'Espanya i constituir un estat independent, hauria de presentar una sol·licitud d'accés a la Unió."

La vicepresidenta europea fa extensiva la situació a qualsevol nou estat: "Així és el marc legal i serà així no només per a Catalunya, sinó també per a Escòcia o per a qualsevol estat que es plantegi una cosa semblant."

Els canvis d'opinió europeus

El discurs de Reding ha variat en només un mes. A l'octubre, assegurava en una entrevista en un diari andalús que la independència de Catalunya no havia de significar la seva exclusió de la UE. Fins i tot es pot escoltar l'àudio de l'entrevista.

Al cap de dues setmanes, però, la vicepresidenta va rectificar. Ho va fer en una carta, en què assumia que la UE no pot reconèixer una declaració unilateral d'independència.

El canvi de discurs va ser una resposta a la petició del govern espanyol a Brussel·les perquè parlés amb una sola veu sobre la qüestió independentista.

Un procés similar al de Reding el va protagonitzar un altre vicepresident de la Comissió, l'espanyol Joaquín Almunia, que a Barcelona va dir que "no és honest" dir "taxativament" que Catalunya quedaria fora de la UE si assolís la independència. Dues setmanes després, també va canviar d'opinió.

La Comissió Europea, però, assegura que la seva postura oficial no ha canviat. De moment, no es posicionen. Així ho va deixar clar el portaveu de l'executiu comunitari, Olivier Bailly: "La comissió només donarà la seva opinió sobre conseqüències legals i jurídiques si l'hi demana un estat membre."

El govern català considera que la posició oficial de la Comissió Europea encara no se sap.
Anar al contingut